Explicaţia DOBÂNZILOR mari din ROMÂNIA

Explicaţia DOBÂNZILOR mari din ROMÂNIA

România are dobânzi bancare mai mari decât cele din statele dezvoltate din Europa pentru că la noi au acoperit o inflaţie mai mare, de 44% pe 10 ani, faţă de 17% în Europa, a declarat, miercuri, Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.

"Când se vorbeşte despre faptul că în România dobânzile sunt mai mari decât în alte ţări dezvoltate trebuie luat în considerare şi faptul că dobânda trebuie să cuprindă inflaţia, cred că sunteţi de acord cu mine, că altfel nu ar fi eficienţă economică pentru industrie. În Europa, pe 10 ani, inflaţia compusă, cumulată pe 10 ani, este de 17%, iar în România de 44%. În concluzie, dobânzile din România au trebuit să acopere inflaţia compusă pe 10 ani de 44% şi în Europa de 17%", a spus Florin Dănescu, citat de Agerpres.

Acesta susţine că cele trei iniţiative care sunt în Parlament, respectiv limitarea dobânzilor, pierderea caracterului executoriu al unui contract de credit şi plafonarea nivelului de recuperare a creanţelor, impactează modelul de business al băncilor prin creşterea cheltuielilor, creşterea costurilor şi limitarea veniturilor, fiind o "foarfecă" din care nu se poate ieşi.

Dănescu a afirmat că iniţiativa legislativă privind limitarea dobânzilor ar duce Dobânda anuală efectivă (DAE) sub cea practicată de bănci în prezent. Astfel, la creditele ipotecare băncile au dobânzi cuprinse între 4,5% şi 6,6%, iar dobânda propusă prin iniţiativa legislativă ajunge la un DAE de 5,6%, cu tot cu comisioane.

Ne puteți urmări și pe Google News