Scandalul spionului otrăvit. Crește tensiunea între Londra și Moscova
- Radu Pădure
- 9 martie 2018, 00:00
Pe măsura trecerii timpului și a acumulării de noi informații în legătură cu atacul asupra fostului agent dublu GRU-MI6, guvernul Theresei May se află sub o presiune tot mai mare pentru a da un răspuns tăios Kremlinului
Fostul spion rus și fiica sa, descoperiți inconștienți duminică, au fost otrăviți cu o substanță neuro-toxică „foarte rară”. Un polițist a fost și el infectat. Aceste dezvăluiri au fost făcute de ministrul de Interne britanic, Amber Rudd, care a adăugat că Serghei și Iulia Skripal se află în comă.
Informația despre existen ța unui polițist infectat a fost prezentată în premieră de Rudd, care a afirmat că acesta a încercat să le ofere ajutor victimelor de la Salisbury. Starea polițistului este ceva mai bună decât a celor doi Skripal: „vorbește și cooperează”, a spus oficialul guvernamental.
Dezvăluirea faptului că există și un polițist otrăvit sporește presiunea asupra guvernului de la Londra pentru a oferi un răspuns dur Rusiei, dacă se va dovedi implicarea acesteia în atac.
Polițistul a fost inițial internat la spital, doar din motive de precauție, fiind externat la scurt timp, însă starea sa s-a înrăutățit și a fost reinternat marți la terapie intensivă.
Potrivit lui Rudd, deși acesta a fost mutat apoi de la ATI, starea sa continuă să rămână „gravă”.
Poliția britanică a dezvăluit că în laboratoarele guvernamentale a fost identificat agentul toxic folosit împotriva fostului colonel GRU, Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani și a fiicei sale, Iulia, de 33 de ani.
Este vorba de o substanță „mai rară decât alți agenți neuro-toxici precum Sarinul sau VX”, a declarat o sursă citată de BBC.
Amber Rudd a refuzat să dea detalii despre agentul neuro-toxic, însă a declarat că este „foarte rar”.
Întrebată dacă consideră Rusia responsabilă pentru atacul de la Salisbury, Amber Rudd a refuzat să răspundă, însă a afirmat că guvernul britanic va adopta un plan când vinovații vor fi identificați.
Anterior, ministrul de Externe, Boris Johnson, calificase evenimentele ca „foarte tulburătoare”. El a spus: „Dacă se dovedește că a fost într-un fel sau altul rezultatul activității ostile a unui alt guvern, sau organizată, condusă de un alt guvern, atunci oamenii din această țară pot fi absolut siguri că Marea Britanie va oferi o replică serioasă”.
Amenințarea ministrului
Apărării Gavin Williamson, ministrul britanic al Apărării, a avut însă o poziție mult mai tranșantă la adresa Moscovei. Într- o declarație pentru BBC, el a apreciat că este imperios necesară contracararea „atitudinii tot mai agresive a Rusiei” și a explicat: „Rusia își schimbă modul în care luptă și ridică nivelul de conflict. Rusia este sigură pe ea, Rusia este tot mai agresivă, și trebuie să schimbăm felul în care tratăm cu ea, pentru că nu putem să ajungem în situația de a fi dominați de o altă națiune.” Totuși, nici Williamson nu a dorit să spună explicit dacă apreciază că Rusia este vinovată de otrăvirea fostului colonel GRU și a fiicei sale.