Penalul Chivorchian a fost pe mână cu Burleanu. Operațiunea „Noi suntem Statul!”, etapa „Ne pasă de fotbal”

Penalul Chivorchian a fost pe mână cu Burleanu. Operațiunea „Noi suntem Statul!”, etapa „Ne pasă de fotbal”

Fostul candidat la șefia Federației Române de Fotbal a spus pentru EVZ că nu s-a bucurat, în 2014, de influența „greilor” din Serviciul Român de Informații

Dezvăluirile făcute de Dan Andronic, directorul „Evenimentului zilei”, au reaprins discuțiile legate de alegerile pentru șefia FRF, desfășurate în 2014.

Jurnalistul a relatat o discuție avută înaintea procesului electoral de la „Casa Fotbalului”, împreună cu George Maior, director SRI la acea vreme, și Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI.

Contradicțiile au apărut în momentul în care Coldea l-a creditat cu mari șanse de câștig pe Gheorghe Chivorchian. Maior a replicat tăios: „Băi, nu vă băgați și aici! Ce căutați voi în fotbal (n.m. voi, adică partea operativă), ce vă interesează cine câștigă? Bineînțeles că o să câștige Burleanu”, a relatat Dan Andronic pe contul de Facebook. Ulterior, Burleanu avea să devină președinte al Federației Române de Fotbal, la data de 5 martie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Răzvan Burleanu a câștigat cu 113-58

Cu o zi înainte, pe 4 martie, Gică Popescu, principalul favorit la câștigarea alegerilor, avea să iasă din joc, după condamnarea primită în „Dosarul Transferurilor”, decizie luată de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Astfel că Burleanu a intrat pe culoarul rămas liber, a ajuns în turul al doilea, împreună cu Vasile Avram, fostul șef al Comisiei Centrale a Arbitrilor, și s-a impus cu 113 la 58. Actualul șef de la FRF a primit voturile și celorlalți doi candidați: Gheorghe Chivorchian și Marcel Pușcaș.

Contactat de „Evenimentul zilei”, Chivorchian a spus că nu știe nimic despre discuția Coldea - Maior. „Nu cred că am fost favorizat sau defavorizat la alegerile din 2014. Dacă mă favorizau serviciile, eram președinte la FRF. Nu știu nimic despre episodul dezvăluit, trebuie să mă informez. Acum, indiferent cine va câștiga, îi va fi greu să facă ordine în fotbal”, ne-a spus „Chivo”.

„Chivo” a devenit secretar genereal la FRF, dar s-a ales cu o condamnare

Gheorghe Chivorchian a fost un om de fotbal „uns cu toate alifiile”. A lucrat la Ceahlăul Piatra Neamț, la începutul anilor ,90, atunci când formația era patronată de Gheorghe Ștefan.

Apropiat de „Pinalti”, Sechelariu și Iancu

Apoi i s-a alăturat lui Dumitru Sechelariu, la FCM Bacău, și a devenit unul dintre personajele influente în zona Federației Române de Fotbal conduse de Mircea Sandu și a Ligii Profesioniste de Fotbal coordonate de Dumitru Dragomir.

Între Chivorchian și „Corleone” există și o relație de prietenie bazată și pe alianța fin-naș. Cunoscând foarte bine dedesubturile fotbalului românesc, „Chivo” a fost cooptat de Marian Iancu în conducerea clubului Poli Timișoara, iar experiența din Banat a avut consecințe nefaste.

Chivorchian a fost condamnat într-un dosar ce a vizat finanțarea formației „alb-violete”, în intervalul 2008 - 2010. A primit 3 ani de închisoare cu suspendare și interdicția de-a mai lucra în instituții publice. În același dosar a fost condamnat și Constantin Ostaficiuc, fost președinte al Consiliului Județean Timiș.

În 2014, după alianța cu Burleanu, Chivorchian a fost numit secretar general al Federației Române de Fotbal. Parteneriatul a ridicat semne de întrebare, mai ales că noul președinte promitea că va curăța vechiul sistem. Un an mai târziu, Chivorchian a fost suspendat din funcție, din cauza problemelor din dosarul „finanțarea Politehnicii Timișoara.”