Trump pornește Războiul Comercial pentru protejarea țării

Trump pornește Războiul Comercial pentru protejarea țării

Autor al devizei „America First”, președintele american vrea să pună capăt actualei ordini economice mondiale, care provoacă Statelor Unite un deficit de 800 de miliarde de dolari și pierderea a sute de mii de locuri de muncă.

Donald Trump declara joia trecută că săptămâna aceasta va anunța un program de creștere a taxelor cu 25% la importurile de oțel și cu 10% la cele de aluminiu. „Când o țară (SUA) pierde miliarde de dolari în relațiile comerciale cu aproape orice țară, războaiele comerciale sunt bune și ușor de câștigat”, a comentat pe Twitter, liderul american.

Și a explicat: „De exemplu, când pierdem 100 de miliarde în relațiile cu o anumită țară și fac pe șmecherii, a înceta comerțul cu ea înseamnă de fapt un câștig uriaș.” Într-un alt mesaj, Trump a explicat: „Trebuie să ne protejăm țara și muncitorii. Industria noastră de oțel e în stare proastă. DACĂ NU AI OȚEL, NU AI ȚARĂ.”

Mesajele lui Donald Trump au produs iritare în Europa. Președintele Comisiei Europene, Jean-­Claude Juncker, aflat vineri seara la Hamburg, a răspuns amenințător: „Atunci și noi vom impune taxe de import. Ăsta este practic un proces stupid, să trebuiască să facem asta. Dar trebuie s-o facem. Vom impune și noi taxe la motociclete, Harley Davidson, la blugi, Levis, la Bourbon. Și noi putem să acționăm stupid. Trebuie să fim și noi la fel de stupizi.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Replica lui Donald Trump nu a întârziat, tot pe Twitter: „Dacă UE vrea să mărească și mai mult taxele enorme aplicate societăților americane care fac afaceri acolo, vom aplica pur și simplu taxe pe mașinile lor care intră liber în Statele Unite. Ei (europenii) fac vânzarea mașinilor noastre (și a altor lucruri) imposibilă acolo. Mare dezechilibru comercial!” Trump a denunțat deficitul comercial american colosal, de 800 de miliarde de dolari, înfierând acordurile și politicile „foarte stupide” ale predecesorilor lor. 

China sare și ea la bătaie

În hora declarațiilor a intrat și Beijingul. China „nu vrea război comercial”, dar nici nu va rămâne fără reacție la amenințările americane față de exporturile sale, a avertizat Beijingul duminică. China este de departe cel mai mare producător mondial de oțel și de aluminiu, însă ea nu furnizează decât o parte infimă din importurile americane în aceste sectoare.

Așadar, ea nu va fi afectată decât marginal de noile taxe ale Washingtonului. Însă China a simțit pe propria piele măsurile restrictive luate anterior de SUA în numeroase alte domenii, de la mașini de spălat, la panouri solare. Beijingul a avertizat în repetate rânduri în ultimele luni că va lua „măsurile necesare” pentru a-și apăra companiile față de „deciziile protecționiste” ale Washingtonului. Autoritățile chineze au deschis o anchetă anti-dumping în legătură cu sorgul american și nu exclud să instituie taxe suplimentare pe soia importată din Statele Unite.