SONDAJ ONLINE: Patronii IMM anunță concedieri din cauza „revoluției fiscale“
- Robert Negru ţ
- 21 februarie 2018, 17:25
Aproape jumătate din patronii de firme mici și mijlocii participanți la un sondaj online au spus că vor face disponibilizări de personal în IMM-uri, ca urmare a majorării salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2018.
Potrivit Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), la sondajul realizat de această organizație de patroni cu IMM-uri au participat 1.752 de respondenți, din care 71,4% microîntreprinderi, 13,4% întreprinderi mici, 11,9% întreprinderi mijlocii şi 3,3% ONG-uri și alte forme juridice, informează GdS.
Întrebați dacă punerea în aplicare a creșterii începând cu 1 ianuarie 2018 a salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei (creștere de 31,03%) a creat dificultăţi întreprinderii lor, 79,4% au răspuns pozitiv.
Întrebați dacă creșterea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2018 va avea ca efect disponibilizarea unor salariaţi, 49,9% au răspuns pozitiv.
Dintre cei care au răspuns pozitiv, 91,3% au menționat că vor disponibiliza între unu și cinci salariați, 6,1% – între cinci și zece, doar 2,4% urmând a disponibiliza peste zece salariați.
De asemenea, 81,2% din respondenți au menționat că punerea în aplicare a creșterii contribuțiilor sociale pentru salariații cu timp parțial la nivelul salariul de baza minim brut pe țară a creat dificultăţi întreprinderii lor.
În plus, 68,7% dintre respondenți au menționat că, de la 1.1.2018, s-au confruntat cu situația de a avea salariați cu timp parțial (cu una-două ore/zi) cu salarii mai mici decât cuantumul contribuțiilor sociale aferente întregului salariu de baza minim brut pe țară (665 de lei).
„Unul din doi întreprinzători menționează că între unu și cinci salariați vor fi disponibilizați, atât pentru partea a ceea ce înseamnă majorarea salariului minim, dar cu atât mai mult pentru partea contribuțiilor part-time, pentru că sunt locurile de muncă cele mai vulnerabile și la care întreprinzătorii renunță cel mai ușor. Peste 93% dintre întreprinzătorii intervievați vor ca guvernul să renunțe cu totul la această revoluție fiscală și să revenim la ceea ce a fost anterior lui 1 ianuarie 2018, pentru că societatea era așezată, lucrurile erau înțelese și economia funcționa“, a explicat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.