Guvernul cârpește revoluția fiscală cu riscul încălcării Constituției

Guvernul cârpește revoluția fiscală cu riscul încălcării Constituției

Guvernul va compensa timp de 12 luni o parte din contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) pe care le datorează angajații din IT, cercetare-dezvoltare şi inovare, persoanele care desfăşoară activităţi sezoniere şi salariaţii cu dizabilităţi încadraţi cu handicap grav sau accentuat

Decizia a fost luată ieri, în ședința de Guvern, prin Ordonanță de Urgență. Executivul a explicat că scopul măsurii este ca veniturile acestor categorii de salariați să nu scadă odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

„Angajatorii nu pierd absolut nimic, pentru că ei doar transferă ceea ce dădeau până anul trecut pentru angajaţi (...) iar statul vine cu diferenţa pentru ca acei angajaţi să nu piardă absolut nimic. Este o schemă pentru un an de zile, aşa că lucrurile din acest punct de vedere s-au soluţionat”, a spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici

De această facilitate vor beneficia angajaţii ai căror angajatori nu au reuşit din resurse proprii să menţină nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 şi care, totodată, nu şi-au diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă, a explicat premierul Viorica Dăncilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Part-time

De asemenea, începând cu luna ianuarie 2018, personalului angajat în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial i se va reţine CASul şi CASS-ul doar la salariul realizat, chiar dacă acesta va fi mai mic decât salariul minim pe economie, iar diferenţa va fi suportată în numele angajatului de instituţia bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat, a mai decis ieri Guvernul.

Risc major

Ministerul Justiției a atras atenția, în avizul acordat actului normativ, că prevederile acestuia „ar putea contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale stipulat în Constituție”. „Ministerul Justiției nu își poate asuma responsabilitatea cu privire la efectele aplicării măsurilor, inclusiv cu privire la posibilitatea apariției unor situații litigioase”, mai arată instituția.

Bilete de tratament

În unităţile de tratament balnear, aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice, va fi asigurat pentru anul 2018 un număr de maximum 59.527 de bilete, a decis ieri Guvernul. Distribuirea biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, iar numărul biletelor care se acordă gratuit se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete.

Durata tratamentului balnear este de 12-18 zile și persoanele care beneficiază de lege pot obține un singur bilet pe an. Asigurații și pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear astfel:

● gratuit - pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale;

● cu suportarea de către beneficiar a unei contribuții bănești - asigurații sistemului public de pensii și pensionarii.