Ambasada americană de la Ierusalim se va deschide în 2019

Ambasada americană de la Ierusalim se va deschide în 2019

Într-un discurs în fața Knessetului, vicepreședintele american Mike Pence a fixat termenul până la care va avea loc mutarea ambasadei.

După ce Donald Trump și-a anunțat intenția de a muta ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, recunoscând implicit autoritatea Israelului asupra Orașului Sfânt, vicepreședintele Mike Pence a anunțat că aceasta își va deschide înainte de sfârșitul anului 2019.

Statele Unite exercită „presiuni puternice” asupra conducătorilor palestinieni pentru a reveni la masa negocierilor, a mai spus Pence într-un discurs susținut luni fața Parlamentului israelian.

Liderii palestinieni au anunțat că încheață negocierile cu oficialii americani.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Luna trecută, președintele Trump a scris istorie: a corectat o nedreptate veche de 70 de ani, și-a ținut promisiunea față de poporul american, anunțând că Statele Untie recunosc în sfârșit faptul că Ierusalimul este capitala Israelului”, a spus Pence în discursul său.

„Ierusalimul este capitala Israelului și de aceea președintele Trump a dat instrucțiuni Departamentului de Stat să demareze imediat pregătirile pentru a muta ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim (...) Ambasada Statelor Unite se va deschide înainte de sfârșitul anului viitor.”

La începutul discursului lui Pence, deputații arabi și-au exprimat în mod zgomotos nemulțumirea, agitând afișe pe care scria că Ierusalimul este capitala Palestinei. Ei au fost expulzați din Kneset de serviciul de ordine.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas a făcut tot luni apel către statele membre UE să recunoască „ rapid” Palestina ca stat independent, apreciind că nu există nici o „contradicție” cu o „reluare a negocierilor” de pace cu Israelul.

„Considerăm cu adevărat Uniunea Europeană ca o adevărată parteneră și prietenă și din acest motiv chemăm statele membre să recunoască rapid statul Palestina”, a declarat Abbas.