Verdictul politologului: CUM A PIERDUT Iohannis SIMPATIE

Verdictul politologului: CUM A PIERDUT Iohannis SIMPATIE

Când a fost partizanul cauzei anti-PSD, pe fundalul OUG 13, președintele Klaus Iohannis a ”câștigat puncte” în ceea ce privește capitalul politic, deși a neglijat cadrul constituțional, însă șeful statului a pierdut din simpatie acum, când a respectat întocmai prevederile constituționale și a acceptat propunerea lui Dragnea – teleormăneana Viorica Dăncilă – pentru Palatul Victoria, susține politologul Dan Pavel, pe Facebook.

EVZ vă prezintă declarațiile lui Dan Pavel.

Partizanat versus respectarea procedurilor

”Președintele Klaus Johannis este atacat acum de cei cărora nu le convine faptul că a acceptat nominalizarea făcută de PSD pentru postul de premier. Când a ieșit anul trecut în stradă, contra guvernului PSD, era atacat de către partizanii și votanții pesediști. Acum, adversarii PSD se așteptau să le facă șicane. Anul trecut a fost partizan și a câștigat puncte. Anul acesta a respectat procedurile, nu s-a mai dovedi partizan și a pierdut din simpatie. Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă Johannis ar fi respectat mereu procedurile. Mulți nu mai știu, dacă au știu vreodată, care sunt prevederile constituționale.

Controverse și aberații

Am auzit niște scenarii și comentarii atât de aberante despre ceea ce se petrece încât nici măcar nu merită să-mi pierd timpul în a le interpreta. Voi face însă o analiză politică exhaustivă pe care mă gândesc să o integrez în ediția a doua la ”Democrația bine temperată”. În acea carte analizam criza puterii executive și criza puterii legislative din toată perioada postcomunistă, dar aveam nevoie - ca să respect anumite cadre ale teoriilor politice - de încă două runde de alegeri generale. După cum se va vedea, ceea ce se petrece cu adevărat în sistemul de partide și în sistemul politic este mult mai important decât controversele și aberațiile pe care le emit unii, care stabilesc repere false ori superficiale. Îndeobește cei care nu au habar de știință politică și nu au citit în viața lor literatură de specialitate. Ei cred că adevărul este al celor care urlă mai tare”, scrie Dan Pavel.