Marea CACEALMA a palestinienilor în jocul cu Trump

Marea CACEALMA a palestinienilor în jocul cu Trump

Liderii Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), întâlniți la Ramallah pe 15 ianuarie au recomandat revocarea recunoașterii Israelului.

Un editorial de Bassam Tawil pentru Gatestone Institute.

Recomandarea a fost făcută ca răspuns la anunțul președintelui american Donald Trump prin care acesta recunoștea Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Liderii OEP au recomandat de asemenea suspendarea coordonării cu Israelul în domeniul securității și au cerut revizuirea tuturor acordurilor semnate cu statul evreu, inclusiv Acordul de la Oslo.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrunirea Consiliului Central al OEP a fost condusă de președintele Mahmoud Abbas, care în ultimele săptămâni a decis să adopte o linie conflictuală cu administrația americană, probabil în speranța că Departamentul de Stat va da înapoi, așa cum a făcut-o întotdeauna până acum.

Într-un discurs anterior ședinței Consiliului Central, Abbas l-a ironizat pe Trump și a aruncat blesteme asupra lui: „Fie ca Dumnezeu să-i distrugă casa!” The Guardian a explicat că Abbas „nu s-a referit literal la Casa Albă sau la Trump Tower, însă sensul mai larg este evident”.

Discursul lui Abbas a conținut și remarci antisemite, în care a afirmat că Israelul este un proiect colonialist care nu are nimic de-a face cu iudaismul. Abbas a lansat atacuri și la adresa țărilor arabe și a palestinienilor care se opun politicilor sale și conducerii sale autocratice.

Declarațiile sale reflectă gradul de izolare în care se află liderul palestinian în ultima perioadă. Deși Abbas nu a precizat numele țărilor arabe, a fost evident că el s-a referit la Arabia Saudită și Egipt atunci când a cerut ca lumea arabă să nu se mai amestece în treburile interne ale palestinienilor.

A fost discursul unui lider care simte că devine tot mai puțin important cu fiecare zi care trece.

Mânia lui Abbas față de țările arabe vine din convingerea că a fost înșelat de acestea în confruntarea cu administrația Trump și cu Israelul.

Abbas, asemenea multor conaționali, simte că țările arabe le-au întors încă o dată spatele fraților palestinieni și s-au săturat de smiorcăiala și de lipsa de credibilitate a liderilor de la Ramallah.

Abbas și palestinienii duc dorul zilelor din vremea administrației Obama, ostilă Israelului și întotdeauna de partea lor.

Pentru Abbas și palestinieni, vremea când administrația Obama condamna Israelul privind „construcția de așezări” a fost perioada de aur, care, odată cu venirea unui nou președinte la Casa Albă, pare să fi trecut.

În disperarea sa, Abbas lansează atacuri în toate direcțiile. Recurge din nou la vechea sa strategie de a avertiza că dacă pretențiile sale nu îi sunt îndeplinite va izbucni Al Treilea Război Mondial.

Abbas ar vrea să credem că problema palestiniană trebuie să rămână în centrul atenției mondiale – altminteri va fi o baie de sânge pe străzile majorității țărilor din lume.

Ar trebui să ia cineva în serios amenințările lui Abbas? Răspunsul este simplu: nu.

Amenințarea lui Abbas că OEP va revoca recunoașterea Israelului este nesemnificativă. Într-adevăr, în 1993, OEP a recunoscut declarativ dreptul Israelului de „a exista în pace și securitate”, dar această recunoaștere nu a fost niciodată respectată.

Din 1993, liderii palestinieni au propovăduit exact contrariul către populația lor. Au făcut orice, numai să-i convingă pe palestinieni că recunoașterea Israelului este corectă nu.

În realitate, în ultimele două decenii, de la semnarea acordului de la Oslo, mașina de propagandă palestiniană a lucrat la delegitimizarea Israelului și la demonizarea evreilor.

Discursul palestinian a fost: Israelul nu are dreptul să existe în Orientul Mijlociu. Punct. Evreii au fost lăsați acolo după Al Doilea Război Mondial ca o compensație pentru holocaust; nu este pământul lor – deși evreii trăiesc de trei mii de ani fără întrerupere pe acele pământuri.

În discursul său de la începutul săptămânii, Abbas a repetat aceste mesaj când a negat orice drept al evreilor în Israel. Mai mult, el a întărit mesajul că palestinienii nu vor recunoaște niciodată Israelul ca stat evreu.

Ca și când lucrurile nu ar fi fost suficient de clare, mulți dintre oficialii lui Abbas au fost și mai direcți: Osama Qawassmeh, un purtător de cuvânt al facțiunii Fatah a lui Abbas, afirma acum câteva săptămânii că Fatah nu a recunoscut niciodată Israelul.

De aceea, amenințând că vor retrage recunoașterea Israelului, palestinienii se mint singuri și mint întreaga lume.

Ei mint și când amenință cu suspendarea coordonării de securitate cu Israelul. Abbas și oamenii săi o epetă de fiecare dată când comunitatea internațională nu se supune pretențiilor lor.

Acum câteva luni, Abbas a recurs la același truc, anunțând suspendarea coordonării. În final, s-a dovedit că a blufat.

Abbas știe foarte bine că în ziua în care va înceta să mai colaboreze cu Israelul, va fi mâncat pe pâine la micul dejun de către Hamas, care ar pune stăpânire pe Cisiordania. Abbas știe foarte bine că are puterea în Cisiordania datorită prezenței aici a forțelor israeliene.

Abbas mizează pe memoria scurtă a lumii. Declarația făcută de Consiliul Central al OEP este aproape 100% identică unui comunicat similiar emis de același Consiliu în 2015. Și atunci, recomanda revocarea recunoașterii Israelului și suspendarea colaborării privind securitatea.

Acel comunicat a rămas doar pe hârtie; singurul său scop a fost să extorcheze comunitatea internațională de mai mulți bani.