Găștile din PSD se pregătesc să-și devoreze liderul pentru a patra oară

Găștile din PSD se pregătesc să-și devoreze liderul pentru a patra oară

PSD va realiza în ianuarie-februarie o analiză guvernamentală. Principalul partid de guvernământ s-a scindat în trei grupări

În ultima săptămâna a anului trecut, președintele PSD, Liviu Dragnea, și premierul social-democrat, Mihai Tudose, s-au îndemnat reciproc, în cadrul a patru interviuri televizate, să se calmeze.

„Mihai Tudose este un tip care nu e foarte calm, ritmul de muncă pe care l-au avut la Guvern în ultimele luni a fost infernal. Toți trebuie să fim mai calmi, când ești nervos, nu aduni pe nimeni în jurul tău”, a zis Dragnea. „Mihai are o capacitate de muncă foarte mare. Daca ar fi mai calm, ar fi mult mai bine”, a adăugat liderul PSD.

„Aşa sunt eu, mai nervos”, a reacționat premierul. „Dacă vrem să fim calmi că nu avem autostrăzi după 27 de ani de democraţie, păi le urez succes celor care vor să fie calmi, noi nu putem să fim calmi. N-avem spitale şi vrem să fim calmi. Nu pot să fiu calm!”, a zis Tudose, care a promis că o să fie în continuare „nervos”.

Și a avut și el o urare pentru Dragnea: „Să fie mai calm”.

Demisia

Premierul a adăugat că miniştrii „mai sensibili” pot să îşi scrie demisia „în trei secunde” dacă nu fac față ritmului de lucru din Guvern.

„Am solicitat schimbarea domnului ministru Cuc (fostul ministru al Transporturilor, n. red.) pentru calmitatea de care dădea dovadă. Am adus un ministru care e nervos, aşa, vreo 16 ore pe zi, şi în ultima şedinţă de guvern am prezentat public rezultatele nervozităţii noastre din ultimele două luni, cu nişte autostrăzi şi drumuri rapide”, a adăugat el.

Întrebat în ce condiţii şi-ar depune mandatul, şeful Executivului a afirmat că va pleca de la Palatul Victoria când nu va mai putea să îşi atingă obiectivele.

Restructurare sau evaluare?

Pe acest fond tensionat, Liviu Dragnea a spus că în luna ianuarie trebuie stabilit „dacă forma Guvernului e cea mai bună, dacă trebuie o restructurare a Guvernului”, dar a precizat că nu are „niciun element” pentru remanierea vreunui ministru.

Tudose nu a vrut să comenteze posibilitatea restructurării cabinetului său, dar a precizat că evaluarea activității Guvernului va merge până la secretarii de stat și miniștri, scopul fiind „o eficientizare a actului public”.

Vânătoare

Odată cu analiza miniștrilor, Dragnea vrea și o verificare a membrilor din Consiliile de Administrație ale companiilor de stat.

„Vreau să vedem cine, de unde, cum, de ce şi fiecare om care este numit într- un Consiliu de Administraţie dacă acolo îi este locul, pentru că din ce am înţeles eu mai demult aceşti oameni, înainte să fie puşi acolo, sunt verificaţi de anumite instituţii. Vreau să vedem, pe de o parte, dacă au fost verificaţi şi dacă au ajuns cum trebuie, iar, pe de altă parte, o minimă analiză a activităţii şi dacă sunt acolo, adică dacă au cât de cât legătură”, a zis el.

Taberele

Cu ocazia acestei analize guvernamentale, taberele din PSD își vor verifica susținerea pe care o au în partid, au relatat surse de la vârful formațiunii, pentru EVZ.

Pe de-o parte, Liviu Dragnea, miniștrii săi fideli și toate persoanele din eșaloanele inferioare ale guvernării, numite cu sprijinul liderului PSD, încearcă să rămână vioara întâi la guvernare. Lor li se adaugă organizatorul partidului, Marian Neacșu, și o parte din liderii județeni ai PSD.

Premierul Mihai Tudose, ajutat de vicepremierul Marcel Ciolacu, formează vârful celui de-al doilea pol de putere care încearcă să câștige sprijinul partidului și să-și câștige independența față de Liviu Dragnea.

A treia grupare este condusă de președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, și în care se mai află, spun sursele citate, Marian Oprișan, Dumitru Buzatu, Paul Stănescu, Lia Olguța Vasilescu, Codrin Ștefănescu, precum și o parte din comunicatorii partidului precum Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, Adrian Marius Dobre.

Marcel Ciolacu. FOTO: MARIUS VLAD

Întâlniri otrăvite

La finalul anului trecut au avut loc în PSD trei întâlniri importante „care s-au lăsat cu scandal”, ne-au povestit surse din partid.

Una dintre ele a avut loc la Vila Lac și a fost convocată de premier. A doua a avut loc când Codrin Ștefănescu și-a serbat ziua la sediul partidului și Mihai Tudose și Marcel Ciolacu nu au vrut să vină până nu au plecat Liviu Dragnea și Marian Neacșu, au adăugat sursele citate.

La Camera Deputaților a fost o altă întâlnire extrem de tensionată între Liviu Dragnea, Niculae Bădălău, Paul Stănescu și Florin Iordache.

„În luna ianuarie vor avea loc alte întâlniri, inclusiv o ședință informală la vârf în care vor fi tranșate lucrurile cu totul. Se poate ajunge inclusiv la un Congres extraordinar”, au descris sursele citate atmos fera din partid.

Carmen Dan. FOTO: EVZ

Lista neagră a remanierii

Fiecare din cele trei tabere are propriul plan de remaniere. Sursele citate spun că premierul Mihai Tudose vrea schimbarea din funcție a ministrului de Interne, Carmen Dan, precum și a ministrului Tineretului, Marius Dunca. Gruparea lui Bădălău i-ar vrea schimbați din Guvern pe miniștrii de la Sănătate (Florian Bodog), Transporturi (Felix Stroe), Educație (Liviu Pop). PSD-iștii care îi sunt fideli lui Liviu Dragnea și-ar dori înființarea unor „mega-ministere” cu puteri sporite pentru tabăra lor.

De asemenea, susținătorii lui Niculae Bădălău vor „obligatoriu” schimbarea din funcție a vicepremierului Marcel Ciolacu și înlocuirea acestuia cu purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Marius Dobre

Impozitare buclucașă

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus miercurea trecută, la Antena 3, că impozitul pe gospodărie „trebuie să fie implementat în acest mandat”. „Dacă ANAF, în 2018, își va realiza capacitatea instituțională, în 2019 va fi realizat”, a zis el. După trei zile, Tudose a anunțat că acest lucru nu se va întâmpla. „Impozitul global, impozitul pe gospodărie este o normalitate în toate ţările civilizate. Deocamdată România nu este suficient de pregătită, din toate punctele de vedere, uman şi tehnic. Deci deocamdată… nu, nu. Nu este niciun termen. Din punctul meu de vedere, în 2019 nu (este un termen de introducere a impozitului pe gospodărie - n.r.)”, a zis prim-ministrul la Antena 3. Ideea introducerii unui impozit pe gospodărie a fost avansată pentru prima oară în fosta guvernare Sorin Grindeanu și Guvernul începuse să lucreze la acest proiect, dar inițiativa a fost abandonată după ce Finanțele au spus că România nu are încă pregătirea tehnică pentru implementarea rapidă a noului sistem de impozitare.

Liviu Dragnea. FOTO: MARIUS VLAD

Războiul coroanei

Dragnea a spus săptămâna trecută că este „obligatorie” reglementarea prin lege a Statutului Casei Regale, prin care urmașii Regelui Mihai să primească în folosință gratuită, pentru următorii 49 de ani, Palatul Elisabeta. Tudose nu vrea. „Pot să îl închirieze dacă îşi doresc. Eu am vorbit la Regia Autonomă a Protocolului de Stat să le facă o ofertă de chirie. Au de unde să plătească, că li s-au retrocedat o mulţime de lucruri”, a zis premierul.

Dragnea a zis că Tudose nu trebuie să se amestece în această problemă. „Nu e în programul de guvernare (Statutul Casei Regale, n.red). Nefiind în programul de guvernare, nu abordez subiectul cu el”, a zis liderul PSD. Premierul a asigurat că Guvernul va aviza negativ proiectul de lege. „Noi nu suntem monarhie. România, constituţional, este o republică. Noi am recunoscut anumite merite fostului şef de stat Regele Mihai. Să mă apuc acum să recunosc că există nu ştiu ce coroană pe aici... Iertaţi- mă, dar nu prea îmi vine, că nu am nici temei legal. Casa Regală este o fundaţie”, a spus Tudose.

Mihai Tudose. FOTO: RĂZVAN VÂLCĂNEANŢU

Tronul din Kiseleff și ultimatum pentru miniștri

Liderul PSD a acuzat că o parte dintre miniștrii sunt încurajați dintr- o „zonă ocultă” să se gândească să preia conducerea partidului și i-a somat pe aceștia să recunoască public acest lucru.

„În PSD în permanență li s-a spus unor colegi că «pe Dragnea îl băgăm la pușcărie, tu ești bun, și tu ești bun să fii președinte» (...) nu știu dacă i s-a spus și lui Tudose, dar sunt cel puțin doi membri din Guvern cărora li s-a spus explicit și aștept să spună public. Sunt acțiuni care fac parte dintr-o zonă ocultă. Eu îi aștept după Anul Nou, dacă nu spun, spun eu cu subiect și predicat”, a zis liderul PSD.

Niculae Bădălău. FOTO: EVZ

Reacție

Premierul Tudose a zis că lui nu i s-a spus așa ceva. „Nu comentez. Nu mi s-a spus. Mi se pare... Dacă cineva a fost pus în postura asta, să iasă să spună”, a afirmat el.

Mihai Tudose a evitat să se poziţioneze în raport cu oportunitatea unui congres extraordinar al PSD.

„Deocamdată avem o mulţime de lucruri de făcut anul viitor la guvern.(..) Oricând o discuţie de tip doctrinar în partid este binevenită. Când va fi, cum va fi, când vom stabili că este necesar... vă vom anunţa”, a spus Mihai Tudose la RTV. 

Iohannis, arătat cu degetul

În opinia lui Dragnea, „beneficiarul” tensiunilor din PSD este președintele Klaus Iohannis. „Dacă se rupe coaliția, ceea ce nu e cazul, dacă se rupe PSD, ceea ce iar nu e cazul, dacă pica guvernarea, cresc teoretic șansele pentru al doilea mandat al președintelui”, a zis liderul PSD.

Acuzații în spatele ușilor închise

EVZ a mai aflat, din discuțiile cu membri din conducerea PSD, că în partid plouă cu acuzații. Dragnea este criticat în interiorul formațiunii că are pretenția ca toate numirile să aibă acordul lui, că „și-a mințit colegii în mod repetat” în anul 2017 și că „a baletat pe tot ce înseamnă legi importante”. Lui Tudose i se reproșează că „își ia o parte din comenzi din afara partidului” și că declarațiile lui din ultimele patru luni de zile au fost „pe lângă partid” în ceea ce privește legile justiției, nerecunoașterea existenței statului paralel, mâna întinsă către organizațiile #rezist, criticile aduse Gabrielei Firea, nesusținerea ministrului Justiției, Tudorel Toader. „Tudose îi contestă autoritatea lui Dragnea. La acuzațiile lui Dragnea că Tudose e securist, Tudose îi aduce aminte de întâlnirile lui Dragnea cu Kovesi, despre care a povestit Ponta”, ne-au povestit surse ale formațiunii.

Până la finalul lunii ianuarie, în PSD va avea loc o întâlnire informală în care se va tranșa situația partidului.