Corvete pentru Armată - Italienii de la Fincantieri se joacă de-a contestația. Au retras-o
- Marius Bâtc ă
- 28 iunie 2019, 10:12
Corvete pentru Armată. Compania italiană Fincantieri și-a retras contestația depusă împotriva licitației pentru corvetele Forțelor Navale.
În mod normal, rezultatul licitației pentru cele 1,6 miliarde de euro ar trebui să poată fi anunțat în curând. Compania de stat franceză Naval Group a făcut oferta cea mai ieftină pentru obținerea contractului. Ministrul Apărării, Gabriel Leș, contactat de Digi24.ro, a spus că se află la Bruxelles și nu știe ce se întâmplă. Întrebat dacă este adevărat că italienii au renunțat la contestarea licitației, ministrul a răspuns: ”Așa am auzit, nu e nimic oficial”. Licitația pentru corvete a fost blocată în repetate rânduri, din diverse motive.
Potrivit ziarului economic francez La Tribune, Fincantieri a depus recent un recurs la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), un organism independent care judecă litigiile legate de corectitudinea cererilor de ofertă. CNSC a apreciat ca admisibilă solicitarea italienilor.
Această atitudine agresivă a grupului italian, care până acum s-a bazat pe o influență politică exercitată pe lângă anturajul lui Liviu Dragnea, este extrem de ciudată cu atât mai mult cu cat între grupul italian și cel francez a fost semnat un acord de joint-venture. Cu alte cuvinte, italienii și francezii vor forma o singură companie de construcții de nave, un model similar cu cel aplicat la EADS.
La Tribune consideră că prin această procedură, Fincantieri dorește să câștige timp pentru negocierea leadershipului, luând astfel fața noilor săi parteneri.
Pentru fabricarea celor patru nave de tip Gowind pentru România, Naval Group a cerut 1,2 miliarde de euro, olandezii de la Damen – 1,25 miliarde, iar Fincantieri – 1,34 miliarde.
Ziarul francez îl acuză pe Liviu Dragnea că „a încercat prin toate mijloacele să descalifice grupul francez și să tranșeze cererea de ofertă în beneficiul Damen”. Însă, continuă La Tribune, „astăzi, clanul Dragnea este pe cale de dispariție: omul forte al țării se află la închisoare (…) Andrei Ignat, director pentru armament în Ministerul Apărării, a fost concediat în urma unui audit demarat totuși de un apropiat al lui Liviu Dragnea, Gabriel Leș, ministrul Apărării, cu acordul prim-ministrului, de asemenea o apropiată a omului forte al PSD.”
În februarie 2019, procesul prin care Șantierul Naval Constanța (SNC) a dat în judecată Guvernul și MApN, cerând anularea HG 48/2018, privind Programul de înzestrare esențial "Corvete multifuncționale", a încetat la cererea reclamantului. Conducerea SNC dorea, astfel, să deblocheze achiziția corvetelor, MApN condiționând anunțarea câștigătorului de finalizarea procesului.
Finalul lui 2018 și începutul lui 2019 au găsit România într-una dintre cele mai bizare situații, de fapt, o premieră nedorită. Mai exact, Apărarea Națională a ajuns pe mâna Justiției.
De câțiva ani, se vorbește despre corvete la modul cel mai serios si despre nevoia de dotare a Armatei cu tehnică modernă, ce ar trebui să înlocuiască cârpelile cu care s-au chinuit mai bine de două decenii militarii români. Indiferent că vorbim de arme de asalt, transportoare blindate, baterii de rachete, avioane multirol, elicoptere, camioane de transport și nave de luptă (corvete și fregate), specialiștii din Armată au tras nenumărate semnale de alarmă.
Instabilitatea regiunii Mării Negre nu mai este un secret pentru nimeni. Iar amenințările la adresa securității României, stat-frontieră al UE, dar, mai ales al Alianței Nord-Atlantice, au fost înțelese de toți factorii politici. Astfel, se face că, în ultimii doi ani, am avut un consens în privința alocării a 2% din PIB pentru dotarea Armatei.
Cu toate acestea, la un moment dat, s-a rupt firul. Specialiștii militari, pornind de la sumele destinate, au spus exact ceea ce ar fi bine să cumpărăm/producem. Chiar dacă legislația permite achiziția prin negociere directă, s-a ajuns la licitații în multe dintre cazurile de dotare cu tehnică militară. Iar, de aici, a început nebunia contestațiilor. La fel ca în orice licitație majoră care implică fonduri publice, rând pe rând, și cele de achiziții de tehnică de luptă au început să fie blocate și să ajungă la mâna instanțelor de judecată civile. Adică vor fi amânate până la ”Sfântu’ Așteaptă”, dacă stăm să ne gândim la cât de repede se mișcă treburile în Justiție.