Unde se va construi primul spital Regional din România. Decizia de ultimă oră a autorităților
- Cristian Tănase
- 24 iunie 2019, 13:47
La finalul săptămânii trecute, la Bruxelles, a avut loc o vizită jurnaliștilor români, parte din poriectul „Ce înseamnă Coeziunea UE?”. La întâlnirea de la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Comisia Europeană a participat și Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene. Aceasta a explicat unde crede că se va construi primul Spital Regional din România
Ministrul Fondurilor Europene a explicat că instituția pe care o conduce oferă tot sprijinul pentru construirea celor trei spitale regionale.
„În primul rând dăm sprijinul Ministerului Sănătății care este titularul celor trei spitale regionale. Am semnat chiar recent un contract de asistență tehnică pentru minister. Le dăm 78 milioane lei pentru asistențp tehnică. Au nevoie de resurse umane și de specialiști pentru tot ceea ce înseamnă partea de licitații, mai ales pentru cele trei spitale. Sprijinim și ministerul Dezvoltării, care practic el dă finanțarea propriu-zisă. Fondurile nu se accesează de la noi. Dorința mea personală ar fi ca măcar unul dintre ele să avanseze vizibil. Și cred că se poate asta. Opinia mea e că ar fi Iașul. Din discuții informale pe care le-am avut. Iașul cred că este cel mai avansat. O abordare de genul acesta, pentru a vedea care proiect este cel mai avansat, pentru a nu sta în loc ca să fie toate trei în același timp este bun. Dar decizia este a Ministerului Sănătății”, a declarat aceasta la Bruxelles.
Roxana Mînzatu a amai adăugat că România se află cu absorbția fondurilor europene aproape de media europeană. „Avem 29%, iar media este de 30%. Am făcut o evaluare pe zona de infrastructură mare, unde avem de absorbit aproximativ 400 milioane de euro anul acesta. Noi avem o țintă clară. Avem de cheltuit toții banii europeni până în ultimul an în care putem să facem asta, adică 2023. Bani pentru 2014-2020 se pot cheltui până în 2023. Noi vrem să cheltuim 100% din fondurile alocate României. Avem și niște ținte intermediare. Pentru anul 2020, ținta este undeva la 70%”, explică ministrul Fondurilor Europene.