Înstruțatul boului, de Rusalii - o tradiție pentru recolte bogate
- Georgeta Petrovici
- 15 iunie 2019, 14:25
De Rusalii, în unele localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, se mai păstrează un obicei străvechi, menit, cred oamenii, să le aducă recolte bogate la toamnă.
Este vorba de un vechi obicei agrar, ”înstruţatul” sau ”împănatul” boului. Potrivit tradiţiei, după slujba religioasă, sătenii împodobesc cât mai frumos, folosind panglici colorate și flori, un bou. Ulterior, animalul e plimbat prin tot satul și în afara lui, pe deal, de un alai format din feciorii li fetele de măritat din localitate.
Pe drumul lui, alaiul e întâmpinat cu bucurie de vecini, care aruncă în fața gpăleți cu apă, cu credința că numai așa roadele pământului vor fi îndestulătoare. Din deal, boul va fi lăsat să se întoarcă singur acasă. Se mai spuen că fata ce îi atinge prima coarnele, se va mărita prima.
Cele mai cunoscute astfel de serbări au loc la Figa, în prima zi de Rusalii, şi la Căianu Mic şi Căianu Mare, în a doua zi a sărbătorii. Încă de sâmbătă, la Figa, tinerii au pregătit o coroană de flori cu care vor împodobi boul, duminică, după slujba religioasă, în faţa bisericii, unde va avea loc sfinţirea apei, apoi animalul va fi lăsat liber pe străzile localităţii. Sărbătoarea de la Figa se va încheia cu un spectacol artistic şi un bal. În comuna Căianu Mic, de Rusalii se vor sărbători şi zilele comunei, ocazie cu care vor avea loc spectacole artistice atât duminică, cât şi luni. Tot aici vor fi premiate familiile care au împlinit 50 de ani de conviețuire.
Sursa: Agerpres