Imagini incredibile din penitenciarul de unde ar fi fugit Radu Mazăre. Condițiile sunt inumane: „Aici, oamenii se luptă pentru alimente!”

Imagini incredibile din penitenciarul de unde ar fi fugit Radu Mazăre. Condițiile sunt inumane: „Aici, oamenii se luptă pentru alimente!”

Închisoarea Manakara, cea în care a fost încarcerat și Radu Mazăre, s-a aflat, în repetate rânduri, în vizorul organizațiilor internaționale din cauza condițiilor inumane de detenție.

După ce a fost arestat în Madagascar, Radu Mazăre urma să fie adus în România pe data de 20 mai. Conform România TV, fostul edil al Constanței ar fi evadat din penitenciarul unde era încarcerat. 

Mai multe detalii despre procedura de extrădare a lui Mazăre puteți citi AICI.

Penitenciarul Manakara, cel în care se afla și fostul primar al Constanței, a fost în vizorul organizației Amnesty International. Condițiile din această închisoare sunt sub orice critică.

În octombrie 2018, Amnesty International a emis un raport intitulat „Pedepsit pentru că ești sărac: arest preventiv nejustificat, excesiv și prelungit”. Potrivit organizației internaționale, cele mai multe dintre persoanele reținute nu fuseseră judecate și nu au avut parte de un avocat.

„Acest fapt a dus la o supra ocupare severă, care se combină cu lipsa mâncării și îngrijirii medicale, dar și cu facilitățile neigienice, ceea ce duce la deteriorarea sănătății deținuților și le pune viața în pericol”, spune Amnesty International.

Oamenii dorm la grămadă, lipiți unul de altul. Cineva bate din palme din oră în oră, ca să se se întoarcă pe partea cealaltă. 

„Un catalog al eșecurilor din sistemul de justiție penală din Madagascar înseamnă că oamenii suferă în închisoare ani de zile înainte de a apărea în fața instanței. În închisorile pe care le-am vizitat, mulți dintre aceștia au fost deținuți pentru perioade lungi de timp fără a avea parte de un proces, au fost acuzați de crime minore, nonviolente. Un om acuzat că a furat vitele a fost încarcerat pentru o perioadă de trei ani și jumătate.”, a declarat Deprose Muchena, directorul regional al Amnesty International for Southern Africa.

„Nici una din închisorile pe care le-am vizitat nu i-au separat pe prizonierii condamnați de cei aflați în plin proces, așa cum prevede legea internațională privind drepturile omului. Acest lucru a însemnat, în unele cazuri, că copiii împărtășeau celule cu criminali condamnați. Cei mai săraci, inclusiv femei și copii, cu cel mai mic recurs la asistență juridică, sunt cei care suferă cel mai mult.”

Amnesty International a vizitat nouă închisori din Madagascar, unde deținuții au parte de condiții de viață îngrozitoare. Celulele sunt întunecate, murdare și extrem de supraaglomerate și lipsite de aer sau de lumină, prezentând riscuri serioase pentru bunăstarea fizică și mentală a deținuților.

În penitenciarele vizitate, adulții nu sunt separați de copii.

De asemenea, o altă lipsă este cea a asistenței medicale și a alimentelor adecvate Accesul este limitat pentru membrii familiilor care doresc să-și viziteze rudele încarcerate.

Condițiile de detenție nu sunt aceleași pentru toți. Spre exemplu, femeile gravide și femeile cu copii nu au acces la asistență medicală adecvată, în timp ce copiii nu au adesea acces la niciun fel de activități educaționale sau profesionale, încălcând atât legislația națională, cât și cea internațională.

Un om, care a fost ținut în arest preventiv timp de trei ani și jumătate, după ce a fost acuzat de furtul unei vaci, a declarat pentru Amnesty International:

„Patruzeci și doi dintre noi dormim în aceeași cameră, dar nu mai e loc de dormit, dorm pe podea. Mulți oameni se îmbolnăvesc. Unii tremură, unii tușesc, iar alții răcesc.. Și oamenii se luptă pentru alimente, pentru că nu sunt suficiente. Chiar vreau un proces, pentru că sufăr aici.”, a declarat bărbatul.

Un alt bărbat, care a petrecut mai mult de un an în închisoare, în baza acuzațiilor de răpire, a spus: 

„În noiembrie și decembrie este groaznic. Nu avem aer. Odată, chiar m-am prăbușit și oamenii au trebuit să mă scoată de acolo.”, a explicat bărbatul.

Închisorile sunt supraaglomerate. De exemplu, în septembrie 2018, aproximativ 700 de persoane au fost reținute în închisoarea Manakara, care avea o capacitate oficială de 121 de persoane.

Mai jos puteți urmări reportajul realizat de Amnesty International.

 

Ne puteți urmări și pe Google News