Semn de Criză: China răspunde cu lozinci patriotice în Războiul Comercial cu Trump

Semn de Criză: China răspunde cu lozinci patriotice în Războiul Comercial cu Trump

China dă semne de slăbiciune în conflictul cu SUA, recurgând la propagandă oratorică de cea mai pură esenţă comunistă, în timp ce economia şchioapătă.

Războiul comercial cu Statele Unite nu va îngenunchea niciodată China, ci o va face mai puternică, a titrat cotidianul Partidului Comunist pe prima sa pagină într-un editorial în care evocă spiritul patriotic al războaielor trecute.

Beijingul nu a anunţat încă dacă şi cum va reacţiona faţă de ultima escaladare a războiului comercial, în care Washingtonul a plasat Huawei pe lista neagră, ceea ce va face foarte dificil pentru gigantul chinez să facă afaceri cu companiile americane.

Cele mai puternice două economii ale lumii sunt încleştate într-un război tot mai aprig, în care şi-au mărit reciproc taxele la importuri purtând în acelaşi timp negocieri pentru un acord comercial care să reducă uriaşul dificit comercial pe care Statele Unite îl au în relaţia cu China, lăsat moştenire de admnistraţia Obama.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele Unite nu sunt sincere cînd afirmă că doresc să reia negocierile comerciale cu China şi se fac vinovate de deteriorarea atmosferei prin ultimele sale măsuri, afirmă contul de pe o reţea socială al unui organ de presă chinez, citat de Reuters.

Fără sinceritate, nu are rost discuţiile sunt inutile, afirmă cotidianul economicTaoran Notes pe contul său de pe reţeaua WeChat, postare reluată de oficiosul Partidului Comunist.

China, care a anunţat miercuri rezultate neaşteptat de slabe în domeniul vânzărilor de retail şi al producţiei industriale, a afirmat vineri că impactul tensiunilor comerciale cu Statele Unite asupra economiei sale este „controlabil”.

„Vom analiza în întregime impactul taxelor suplimentare impuse de Statele Unite şi vom recurge cu promptitudine la contramăsurile necesare pentru ca economia să funcţioneze în limite rezonabile”, a declarat vineri într-o conferinţă de presă Meng Wei, un purtător de cuvânt al Comitetului pentru Dezvoltare Naţională şi Reformă.

Într-un editorial de vineri, oficiosul Partidului Comunist a scris că determinarea Chinei de a-şi apăra interesele naţionale şi demnitatea este „tare ca stânca”.

„Războiul comercial nu poate doborî China, ci ne va determina să fim mai puternici”, a scris editorialul.

„Ce furtuni nu a văzut, ce obstacole nu a întâmpinat China în cei peste cinci mii de ani de civilizaţie? În faţa uraganelor, cei aproape 1,4 miliarde de chinezi au încredere şi tenacitate.”

Unitatea Hisilicon a Huawei, care achiziţionează semiconductori pentru societatea mamă dezvoltă de ani de zile în secret produse de rezervă pentru cazul în care Huawei s-ar afla într-o zi în imposibilitatea de a obţine chipuri şi tehnologie de vârf din Statele Unite, a anunţat preşedintele său într-o scrisoare adresată angajaţilor.

„Astăzi, roata destinului s-a învârtit şi am ajuns la acel moment extrem şi negru, când o super-naţie distruge sistemul mondial de tehnologie şi industrie”, arată scrisoarea mobilizatoare.

Televiziunea de stat chineză a invocat săptămâna aceasta tema războiului, vorbind despre conflictul din 1950-1953 dintre cele două Corei, în care trupele chineze au sprijinit Coreea de Nord, iar Statele Unite Coreea de Sud.

Joi, televiziunea centrală chineză a înlocuit un program despre Săptămâna Filmului TV Asiatic cu un film chinez din 1964 despre Războiul Coreean, „Fii şi fiice eroi”.

Vineri seara, aceeaşi televiziune va transmite un alt film clasic chinezesc „Bătălia de pe Muntele Shangganling”, scena celei mai mari bătălii din Coreea de Nord, potrivit unei postări pe reţeaua de socializare a canalului TV.

Postarea a fost întâmpinată cu un val de aprobări din partea utilizatorilor chinezi ai reţelei, care întrebau când va fi difuzat şi un film despre Pearl Harbor.

„Să-i înfrângem pe imperialiştii americani”, a scris un altul.