Noaptea muzeelor. Programul celor mai interesante locuri de vizitat
- Oana Nicolae
- 15 mai 2019, 00:59
Noaptea Muzeelor oferă sâmbătă, 18 mai, ocazia tuturor iubitorilor de istorie și artă, teatru și muzică, să petreacă un timp prețios dedicat educației și culturii. Majoritatea muzeelor din țară își deschid larg porțile pentru a-i primi pe toți cei care doresc să pătrundă în lumea misterelor, să vadă comorile mai multor orașe ale țării, să afle trecutul care se dezvăluie miilor de vizitatori prin expoziții permanente.
Noaptea muzeelor. Mai multe muzee din țară au pregătit cu această ocazie un program extrem de variat, cu spectacole de teatru, statui vivante, concerte și observații astronomice. Toți cei interesați sunt invitați să descopere expozițiile într-un mod inedit, făcând o plimbare nocturnă prin istoria, cultura și arta mai multor orașe din România.
Noaptea muzeelor. De neratat sunt experiențele oferite și de realitatea augmentată, care transformă unele dintre muzee din teritoriu al istoriei, într-unul al actualității tehnice, dar și al viitorului, devenind spații deschise pentru orice fel de public, oricât de pretențios ar fi el. În București, programul de vizitare al muzeelor este cuprins în intervalul orar 19.00 - 02.00, cu excepția Observatorului Astronomic, unde programul se va prelungi până la ora 04.00. La Brașov, Cluj sau Sibiu evenimentul va începe tot de la orele 19.00, dar se va încheia la miezul nopții. Acessul la eveniment este gratuit.
Casa Filipescu-Cesianu din București – găzduiește primul muzeu cu profil de antropologie urbană din România. În mansardă, oaspeții vor putea asculta o serie de recitaluri cu Vanghele Gogu, Corina Elena Badea, Constantin Farmazon și Călin Paraschiv, iar în grădină vor răsuna acorduri de muzică armânească. La Casa Filipescu-Cesianu va fi deschisă expoziția „Muzeul Vârstelor-de la copilărie la senectute”.
Muzeul Theodor Aman din București – oferă publicului o expoziție rară, a cărei perioadă de vizitare este la final. Pe lângă expoziția permanentă, vor putea fi admirate lucrări deosebite incluse în expoziția tematică „Opera inaccesibilă- Acuarela lui Theodor Aman”. Pentru o atmosferă deosebită, se vor desfășura și două concerte: „Melodii Polifonice”, cu Grupul “Boatsea Pindului” și „Muzică Meglenită”, cu Mirela Petrică, voce și chitară.
Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu – începând cu orele 20.00 va avea loc vernisajul expoziției „Golden Age. Industrial Vibes”, care vă așteaptă cu vibeuri inspirate de amploarea dezvoltării industriale a României în „Epoca de Aur”, emise de un concept curatorial modern, axat pe recuperarea și punerea în valoare a artei considerate propagandistă.
Muzeul Casa Junilor din Brașov – expoziția Portul tradițional al femeilor și al Junilor din Schei și Brașovechi, care prezintă portul tradițional și costumele Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi. Noaptea Muzeelor este unul din rarele momente când publicul poate admira frumosul port tradițional al vechii comunități românești din Brașov.
Casa Ștefan Baciu din Brașov - cei care vor călca pragul acestei case vor putea participa la un atelier de origami, o expoziție de artă, un concert și chiar la evenimentul „Poezii pe întuneric”.
Muzeul Mitropoliei Clujului – sub îndrumarea unor oameni cu dăruire, veți putea participa la evenimente precum „Universul reînviat al bisericilor de lemn” - Proiecție 3D cu interioarele unor biserici de lemn din județele Cluj și Bistrița sau „Icoana pe lemn – creație și restaurare” - Workshop sub îndrumarea prof. univ. dr. habilit. Marcel Muntean și pr. conf. univ. dr. Marin Cotețiu, în cadrul Atelierului Secției de Artă Sacră al Facultății de Teologie Ortodoxă din ClujNapoca. Evenimentul este programat între orele 20.00-22.00.
„Mundus”, mirajul lumii la Galeriile Romane
Format între severitatea maestrului Julius Podlipny și non-conformismul lui Ştefan Bertalan, artistul Doru Tulcan, membru fondator al Grupului Sigma, a debutat sub semnul constructivismului timişorean de la începutul anilor ’70. Născut pe 21 aprilie 1943, la Caldova, Arad, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, a studiat la Liceul de Artă Timişoara, cu profesorii: Iulius Podlipny, Simion Mărcuş, Victor Gaga, Ştefan Bertalan, Szakàts Béla, după care a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, Cluj-Napoca.
Doru Tulcan a participat la expoziţii personale şi colective atât în ţară, cât şi în străinătate, lucrările sale aflându-se în colecţii particulare şi în muzee din România, Franţa, Germania, Canada, Italia, Grecia. Mirajul lumii, MUNDUSUL lui Doru Tulcan, este cel al cercetării naturii şi al fenomenelor naturii. Cerul, pământul şi apa, devin elemente ale unui sistem simbolic, cu tendinţe ludice, experimentale, transpuse cu rafinament estetic pe pelicula de 8mm, în fotografii, desen şi pictură.
Expoziţia este deschisă în perioada 14 mai-11 iunie 2019. Program de vizitare Galeria Romană: Luni-vineri: 10:00-18:00, sâmbătă: 10:00-15:00