Traian Băsescu aruncă bomba despre furtul fondurilor la nivel european

Traian Băsescu aruncă bomba despre furtul fondurilor la nivel european

Existența unui raport care arată fraudele statelor membre UE din fonduri europene, dar care a fost secretizat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a fost confirmată de Traian Băsescu.

Fostul șef al statului a declarat, duminică seară, la B1 TV, că raportul a fost „băgat la sertar”, deoarece acuzațiile de furt din fondurile europene ar fi fost extinse către mai multe state, ceea ce ar fi făcut ca România să nu mai poată fi scoasă drept țap ispășitor de către oficialii Uniunii Europene.

În cazul în care va ajunge europarlamentar, actualul vârf de lance al PMP în campania electorală va cere, conform declarațiilor sale, Parlamentului European să solicite Comisiei Europene să pună în dezbatere raportul existent încă din 2016, care arată nivelul de fraudă din statele membre UE în domeniul fondurilor europene.

120 de miliarde de euro

Ne puteți urmări și pe Google News

Băsescu susține că suma care este furată și reliefată în raport este de 120 de miliarde de euro, adică 10 % din sumele alocate statelor membre, totul pornind de la o evaluare făcută în Consiliul European.

Potrivit lui Traian Băsescu raportul a fost gata prima dată în 2016, când Jean-Claude Junker a cerut revizuirea lui. La un an mai târziu, când a fost refăcut, dar au rezultat aceleași cifre, președintele Comisiei Europene a decis să îl secretizeze. „Adică se confirma jaful în toate ţările, nu doar în România”, a spus fostul președinte al României. Băsescu a declarat că printre primele sale preocupări, dacă va deveni europarlamentar, va fi să ceară Comisiei Europene să pună la dispoziția Legislativului european raportul pentru a putea fi dezbătut.

„Bineînţeles că este un document secretizat, însă este incorect pentru că discuţia a fost în Consiliul European. Spre exemplu, pentru că europarlamentarii nu au iniţiativă legislativă, că ai fi făcut un proiect de hotărâre al Parlamentului, dar se poate face o comisie parlamentară şi Comisia Europeană să pună la dispoziţie raportul spre dezbatere în Parlament”, a mai susținut canidatul PMP.