Scandalul Cârtiței chineze din interiorul CIA

Scandalul Cârtiței chineze din interiorul CIA

Un fost ofițer CIA, originar din Hong Kong, a pledat vinovat pentru spiionaj în favoarea Chinei și deținerea ilegală de informații clasificate.

Jerry Chun Shing Lee, cetățean american, riscă 21 de ani de închisoare, după ce și-a recunoscut vinovăția în fața unui tribunal din Virginia.

El a fost arestat anul trecut, la întoarcerea în Statele Unite, și inculpat pentru că a furnizat informații ultrasecrete legate de apărarea națională, precu, și informații sensibile despre operațiunile CIA în China.

După ce a părăsit Agenția Centrală de Informații în 2007, Lee a trăit la Hong Kong, unde era responsabil cu securitatea filialei de aici a Casei britanice de Licitații Christie’s.

Ne puteți urmări și pe Google News

---Lee, în misiune la o licitație---

Lee a recunoscut că i-a mințit pe oficialii CIA în legătură cu contactele avute cu agenți de securitate ai Chinei în Hong Kong și în orașul chinez vecin, Shenzhen.

El a divulgat informații top secret Breijingului. La scurt timp, directorul CIA, John Brennan și administrația din acea vreme a lui Barack Obama s-au arătat șocați de execuțiile sau încarcerările a „18 sau 20 de informatori” ai Washingtonului în China, unul dintre cele mai mari eșecuri ale Agenției în țara comunistă.

New York Times a relatat în 2017 că primele semne care au condus la demnatelarea rețelei de spionaj americane în China au apărut încă din 2010. Cu toate acestea, potrivit presei, documentele din dosarul Lee nu au permis să se facă o legătură dintre acesta și prăbușirea rețelei americane, scrie Asia Times.

Potrivit actului de acuzație la adresa lui Lee, China i-ar fi dat acestuia 100.000 de dolari și i-ar fi promis „să aibă grijă de el toată viața”.