Colaborare cu scântei între PNL și USR+PLUS

Colaborare cu scântei între PNL și USR+PLUS

Ultimul sondaj IMAS plasează PNL pe o poziție amețitoare, care îi dă aripi. 25,6 la sută ar obține liberalii și ar deveni cap de pluton. Alianța USR+PLUS, teoretic aliații liberalilor, practic cei mai temuți adversari ai lor, sunt cotați cu 16,4 la sută. Politicienii celor două formațiuni ar putea face o alianță utilă, însă liberalii nu vor uita niciodată că useriștii le fură idei și proiecte și nici campania din 2016, când chipul lui Dacian Cioloș pe afișe le-a adus doar deservicii în teritoriu. Acum, când intenționează să se regrupeze pentru a face față „ciumei roșii”, nu îngroapă de tot securea războiului, ci o pun aproape, să le fi e la îndemână.

Liberalii consideră relația cu USR ca una dintre fratele mai mare și cel mic, care este „mai gălăgios, nevricos, plângăcios și pârâcios”, pe care încearcă să-l strunească, atât cât îi va ține răbdarea. PNL s-a arătat destul de concesiv cu rebelul frate mai mic. „Cam toate sesizările la CCR le-am lucrat noi, dar pentru că ei nu le pot depune, i-am luat și pe ei din fairplay. Noi le-am fi putut depune și singuri”, ne-a dezvăluit o sursă politică liberală.

În campania din 2016, Dacian Cioloș i-a somat pe liberali și pe useriști să-l scoată de pe afișele electorale, iar acum bagă capul în fiecare poză. Cu cei din PLUS, liberalii nu au intrat în coliziune deoarece nu au parlamentari, însă frenezia cu care useriștii se lipesc de proiectele și ideile PNL poate da imaginea unui grup mai numeros de interesați de faimă și succes.

Inventarul haiduciilor USR

 Chiar ieri, liberalul Siegfried Mureșan a răbufnit, după ce USR a promovat o inițiativă exclusiv a lui, Programul #DiscoverEU prin care tinerii de 18 ani pot călători gratuit cu trenul prin Europa, dar nu i-au pomenit nici numele lui, nici a formațiunii politice. Europarlamentarul „i-a urecheat” și-a le-a explicat pe puncte că ar fi fost onești dacă ar fi spus toate detaliile și a conchis: „Fapte, nu vorbe”.

Liberalii au fost iritați și de faptul că parlamentarii lui Dan Barna și-au asumat majorarea alocațiilor pentru copii. Atunci a fost un război al declarațiilor în toată regula. Supărați că liberalii au repurtat acest succes, useriștii s-au urcat pe val și au propus ca banii să fie luați din PNDL, dar propunerea a fost respinsă. Deputatul Iulian Bulai spunea atunci că liberalii au lipsit de la vot pentru că PSD și PNL risipesc banii din economia reală pentru fidelizarea aparatului de partid. Același Iulian Bulai declara că la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei s-a discutat și sesizarea USR pe OUG 7, în condițiile în care doar PNL a trimis o sesizare scrisă și doar acest document a fost discutat.

 Liberalii și useriștii s-au încăierat și pe apărarea fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi. USR, deși nu face parte din familia popularilor europeni s-a lăudat că PPE o susține pe Kovesi la intervenția lor.

 Nu în ultimul rând și nici ultima ispravă este reproșul adus liberalilor că au lipsit de la votul pe legile de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

Ciuda pe sondaje

Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat, ieri, pentru EVZ, că între ei și USR există o colaborare, dar că este posibil ca liberalii să fie neliniștiți din cauza creșterii în sondaje a Alianței 2020. Logic, ei iau din bazinul electoral al liberalilor, nu de la PSD. În ceea ce privește supărarea lui Siegfried Mureșan, Năsui a spus că nu este doar succesul lui, ci al unei echipe. „Politicienii, unii, au obiceiul să se înfoaie, dar dacă sunt așa dornici de laude se pot felicita în oglindă”, a spus Năsui. Deputatul Iulian Bulai l-a completat și i-a atras atenția lui Mureșan că a început proiectul când era la PD „deci, nu este un succes al liberalilor, ci mai degrabă al PMP”.

Cei doi au demontat toate acuzațiile aduse de liberali. Mai mult, au amintit de episodul din Cluj Napoca, unde doi liberali distribuiau afișe mincinoase cu USR+PLUS. Chiar dacă cei doi au fost excluși din PNL, Năsui spune că ei fac în continuare investigații să vadă dacă cei doi au acționat din proprie inițiativă sau de la alt nivel.

În ceea ce privește sesizările la CCR, deputatul crede că nu li se face o favoare deoarece ei pot depune și cu PMP și Pro România, așa cum s-a întâmplat cu Codul Administrativ. Iulian Bulai i-a reaminitit lui Ludovic Orban de autostrăzi și de faptul că a fost ministru al Transporturilor.

 

Ne puteți urmări și pe Google News