Scriitorii și puterea, semne de întrebare și răspunsuri

Scriitorii și puterea, semne de întrebare și răspunsuri

În perioada 13-19 mai va avea loc cea de a X-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie de la București (FIPB).

Considerat cel mai amplu eveniment de profil din România, FIPB va prilejui publicului iubitor de poezie din Capitală întâlnirea cu mai bine de 100 de poeți, nume importante ale literaturii contemporane, din peste 20 de țări, de pe 4 continente.

Cele șapte zile de festival includ peste 50 de evenimente, pe teme și formate diferite: de la întâlniri cu poeți, la lecturi publice, dezbateri, colocvii, spectacole de teatru și concerte, maratoane de poezie, performanceuri, expoziții și evenimente dedicate profesioniștilor.

Maraton de poezie și jazz

Dintre noutățile ediției din acest an merită evidențiat colocviul având drept temă „Scriitorii și puterea”, la care iau parte oaspeți străini, alături de nume de primă mărime ale literaturii române contemporane, precum și dezbaterea dedicată profesioniștilor – editori, agenți literari și traducători –, cu tema „Traducerea literară, între world literature și global market”. Formatele clasice cu care Festivalul Internațional de Poezie de la București și-a obișnuit publicul se regăsesc și în arhitectura actualei ediții: „Poetry Face to Face”, lecturile publice de poezie din Aula Bibliotecii Centrale Universitare, seara de poezie experimentală cu titlul „MultiVerse”, precum și atelierele dedicate celor mai mici iubitori de poezie. Cunoscutul Maraton de Poezie și Jazz, alături de o serie generoasă de evenimente interdisciplinare marchează cunoscuta „Noapte a Muzeelor” în cadrul FIPB.

 

A apărut „Podul de Lut”

„Podul de lut” (RAO, 2019), de Markus Zusak, este o poveste impresionantă despre cinci frați adolescenți care se cresc unul pe celălalt după propriile reguli, după ce și-au pierdut mama, iar tatăl i-a părăsit, într-o casă cuprinsă de haos din suburbiile orașului Sydney, printre animale de companie neobișnuite și năbădăioase. Pe măsură ce se ceartă și se împacă, iubesc, se maturizează și învață să trăiască în lumea adulților, frații Dunbar descoperă secretul tulburător al dispariției tatălui lor. Iar când acesta își face apariția și le cere ajutorul pentru a construi un pod peste un râu, ca o mână întinsă, Clay, unul dintre frați, acceptă, hotărând, de fapt, să construiască o punte între copii și tatăl lor, între trecut și viitor - o punte peste greșeli știute și neștiute, pentru iertare și pentru împăcare. Un roman marcat de durere și de optimism în egală măsură, profund uman, care atinge unele dintre cele mai sensibile corzi ale sufletului.

 

Ne puteți urmări și pe Google News