Autoritățile din Sri Lanka interzic burka sau niqab, veșmintele musulmane care acoperă fața. Măsura, luată în urma atacurilor teroriste din 21 aprilie

Autoritățile din Sri Lanka interzic burka sau niqab, veșmintele musulmane care acoperă fața. Măsura, luată în urma atacurilor teroriste din 21 aprilie

Autoritățile din Sri Lanka au decis să interzică portul în public a oricărui veșmânt sau obiect vestimentar care acopere fața începând de luni, ca măsură de securitate în urma atacurilor ce au avut loc pe 21 aprilie în interiorul mai multor biserici şi hoteluri din capitala ţării, Colombo, în urma cărora peste 250 de persoane au murit şi alte 500 au fost rănite, transmite BBC.

Președintele Maithruipala Sisirsen a anunțat că măsura a fost luată printr-o procedură legislativă de urgență, pentru a sprijini acţiunile forţelor de securitate, astfel încât să le permită acestora să îi identifice mai uşor pe cei căutaţi pentru comiterea atacurilor.

Astfel, orice obiect vestimentar care „ascunde fața” este interzis din motive de securitate, potrivit noii legi.

Burka (haina purtată de femeile musulmane care acoperă în totalitate trăsăturile feței) și  Niqab (văl purtat de femei care acoperă parțial capul) nu au fost numite ad literam în lege, însă ele cad sub incidența noii norme care interzice portul în public a oricărui obiect care ascunde identitatea celei sau celui care îl poartă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această interdicţie vizează asigurarea securităţii naţionale. Nimeni nu ar trebui să îşi mascheze figura pentru a-şi complica identificarea”, se precizează într-un comunicat al preşedinţiei srilankeze.

Populaţia musulmană a acestei ţări de 21 de milioane de locuitori, majoritar budistă, reprezintă aproximativ 10%.

Cea mai mare parte a musulmanilor srilankezi este mai degrabă liberală, doar puţine femei purtând niqab.