Macovei a pledat la CEDO în favoarea Ungariei și România este pe cale de a pierde un manuscris care valorează peste 10 miliarde de dolari

Macovei a pledat la CEDO în favoarea Ungariei și România este pe cale de a pierde un manuscris care valorează peste 10 miliarde de dolari

Din cauza faptului că Monica Macovei a pledat la CEDO în favoarea Ungariei, România a pierdut unul dintre cele mai valoroase manuscrise din lume, Codex Aureus, scris cu litere de aur. Acesta a ajuns, în mod ilegal, din cauza europarlamentarului român, în posesia Ungariei. În 1968, Ceaușescu garantat cu acest manuscris un împrumut de de 10 miliarde dolari din SUA.

Monica Macovei  a pledat la CEDO împotriva statului român pentru ca Ungaria să primească unul dintre cel mai valoros manuscris din lume, Codex Aureus.  

Acest manuscris a fost scrisă cu litere de aur, pe foi fine de pergament. Coperțile sunt din fildeș. Prima parte din Codex Aureus, cuprinzând în cele 111 file Evangheliile lui Matei şi Marcu, s-a aflat la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Partea a doua din Codex Aureus, cuprinzând în cele 124 de file Evangheliile lui Luca şi Ioan, se află la Biblioteca Apostolică din Vatican.

Ne puteți urmări și pe Google News

Codex Aureus a intrat în proprietatea Poporului şi Statului Român înanul 1920. 

Monica Macovei a reprezentat Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia în procesul intentat statului român la CEDO. Aceasta a înfrânt opoziția primarului şi Consiliului local din Capitala Unirii și a primit Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia.

În anul 1968, Regimul Ceaușescu a luat un împrumut de 10 miliarde dolari SUA, FMI şi Banca Mondială pentru realizarea unor mari investiții în România, inclusiv retehnologizarea industriei. Împrumutul extern de 10 miliarde dolari SUA a fost garantat de către Statul Român cu Codex Aureus. 

În 1996 germanii au editat un CD-ROM cu fotografiile obținute şi au semnat un contract de realizare a 333 de copii cu editura elvețiana ‘Faksimile Luzern”. Copiile respective sunt lucrate în metal prețios, exact ca şi originalul, și s-au vândut cu 28.000 de dolari bucata. Cum era de așteptat, România nu a primit nimic în urma vânzării acestor copii.

Acum, România este pe cale să piardă acest manuscris prețios, acesta ajungând prin metode mai puțin ortodoxe în posesia Ungariei. 

Acum, România este pe cale să piardă acest prețios manuscris, care a ajuns prin metode ilegale în posesia Ungariei, beneficiind de ”ajutorul” politicienilor „români”.

 Codex Aureus este practic cel mai valoros manuscris din Biblioteca Batthyaneum și din întreaga Europă Centrală și de Est.