Generația baby-boomers, ultima speranță a Uniunii Europene? „Pensionarilor Occidentului” nu le pasă de șomajul din rândul tinerilor, ei apără euro și UE ca să nu-și piardă economiile
- Ovidiu Drug ă
- 9 aprilie 2019, 00:00
Oricât de tare s-ar strădui politicienii și jurnaliștii progresiști să ne convingă de contrariu, Uniunea Europeană și întreaga ordine liberală a lumii trec printr-o criză gravă. Cel puțin asta e părerea jurnalistului francez François Lenglet.
Specialist în economie, Lenglet e de părere că globalizarea se află în impas de câțiva ani, pentru că din ce în ce mai multe state încep să aplice politici protecționiste. Ca urmare, frontierele, statele naționale și autoritatea guvernamentală își recapătă încet-încet importanța. E, dacă vreți, un semn că episodul liberal-libertar creat de figuri politice din cele mai diverse (precum Margaret Thatcher, Ronald Reagen și controversatul Daniel CohnBendit) se apropie de sfârșit. Dar pentru François Lenglet această criză a ordinii mondiale liberale nu este numai efectul unor schimbări macro-economice, oricât de dramatice ar fi acestea.
În cartea sa „Totul se va schimba”, Langlet spune că ideologia liberal-libertară (sau a democrației liberale) a cunoscut un asemenea succes în lumea occidentală pentru că o întreagă generație și-a însușit-o. E vorba de baby boomers, adică cei născuți între 1946 și 1964. Baby boomers au intrat în scenă după Generația Tăcută și au produs schimbări majore în mai toate domeniile, de la economie și imigrație la educație. În furia lor de a sparge toate barierele, baby boomers au promovat o lume fără granițe și fără particularități juridice sau administrative. După anii ’90, a început să intre, însă, în scenă Generația X, formată din oameni cu alte idei și valori. „Probabil că suntem în ajunul unei mari schimbări ideologice, pe care baby boomers nu-ar fi crezut-o niciodată posibilă”, spune François Lenglet. Jurnalistul francez e de părere că procesul e, însă, cât se poate de normal. „Influența unei generații crește pe măsură ce ea se integrează în societate și ea descrește atunci când ea se retrage din activitate sau se stinge. Liberalismul se estompează, pur și simplu, pentru că generația care l-a îmbrățișat (baby boomers) părăsește scena”.
Desigur acest conflict între generații are o influență și asupra votului. „În esență, Europa (de fapt Uniunea Europeană) este negarea frontierelor și, de aceea, este complet împotriva actualului curent, ceea ce face să fie amenințată de dispariție”, susține jurnalistul francez. Singurii care au interesul să o apere sunt baby boomers, care se opun oricărei schimbări care le-ar putea pune economiile în primejdie. „De ce grecii, italienii, francezii au preferat să rămână în euro, cu prețul austerității? Pentru că baby boomers au ales șomajul în rândul tinerilor, nu întoarcerea la vechea monedă națională, care le-ar fi ruinat economiile”, a adăugat Lenglet.
Mersul istoriei este însă implacabil. Orice ar face establishmentul, baby boomers vor dispărea până la urmă. Cei care luptă pentru supraviețuirea pe termen lung a națiunilor din care fac parte vor avea câștig de cauză, iar Uniunea Europeană, dacă nu se va adapta noilor realități, riscă să se facă bucăți. Asta dacă nu cumva, aș adăuga eu, birocrații de la Bruxelles nu vor reuși, între timp, să inverseze raportul demografic între nativi și imigranți prin forțarea unei imigrații de proporții. Eu zic că observațiile lui Lenglet merită atenție. Nu vă grăbiți să le infirmați aplicând-o asupra societății românești. Țara noastră, din păcate, este într-un contratimp periculos cu restul continentului, ceea ce, mai devreme sau mai târziu, ne va aduce întro situație extrem de periculoasă.