Ziua marilor absenți la Înalta Curte: Rizea – condamnat în lipsă, Dragnea – internat, Bica și Ghiță – judecați „în deplasare”

Ziua marilor absenți la Înalta Curte: Rizea – condamnat în lipsă, Dragnea – internat, Bica și Ghiță – judecați „în deplasare”

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat, ieri, în lipsă, la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru trafi c de infl uență în dosarul în care a fost acuzat că a primit 300.000 de euro de la defunctul om de afaceri Lucian Colțea, cetățean american, în schimbul urgentării unei proceduri de retrocedare. Cristian Rizea a plecat din țară de câteva luni, iar în momentul pronunțării deciziei defi nitive nu era clar unde se află acesta în mod exact: la ultimul termen de judecată, avocatul fostului deputat – Alexandru Morărescu – a declarat în fața instanței că acesta „se plimbă din loc în loc”.

La dosarul cauzei a ajuns atunci un memoriu scris de Cristian Rizea, în care acesta susținea că nu mai are bani şi nici domiciliu stabil, iar la momentul redactării se afla la nişte rude în SUA. Ieri, avocatul fostului deputat a declarat pentru EVZ că acesta nu a fugit din țară, ci „își prezervă starea de libertate”, fără a da alte detalii despre locul în care s-ar putea afla clientul său.

Liviu Dragnea era așteptat și el la Înalta Curte, unde urma a fi audiat ca inculpat în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. În locul Completului de 5 judecători, Liviu Dragnea a fost ascultat ieri de o echipă de medici, care au hotărât să îl interneze pentru o afecțiune la coloana vertebrală. Liderul PSD nu a fost singurul care a lipsit de la proces: Olguța Șefu, pe care instanța intenționa să o audieze la același termen cu Dragnea, a lipsit la rândul ei, tot din motive medicale.

Procurorii atacă OUG 7/2019

Alți doi notorii absenți ai marilor procese au avut ieri termen la Înalta Curte: Alina Bica și Sebastian Ghiță. Prima a reputat și o aparentă victorie: procurorul de ședință al DNA a pus concluzii de admitere a contestației în anulare formulată de aceasta, ca urmare a deciziei CCR privind nelegale constituire a completurilor de cinci judecători. Mirarea produsă de procuror în sală a fost scurtă. „Prin desființarea în parte a deciziei nu se poate rejudeca doar apelul inculpatei Bica, ci și cel al DNA”, a concluzionat procurorul DNA.

În dosarul lui Sebastian Ghiță procurorii au pregătit o altă surpriză: a cerut sesizarea Curții Constituționale în legătură cu OUG 7/2019 de modificare a Legilor Justiției, iar judecătorii au rămas în pronunțare.

Pe de altă parte, avocații din dosar au cerut efectuarea unei adrese la Secția de investigare a magistraților pentru ca procurorii să precizeze dacă își mențin apelul din dosarul în care Sebastian Ghiță a fost acuzat de intervenții la vârful Poliției și Parchetului Prahova, cauză în care toți inculpații au fost achitați la fond. Avocații au argumentat că pe rolul SIIJ se află un dosar având ca obiect represiunea nedreaptă, aflat în strânsă legătură cu rechizitoriul întocmit în acest dosar, de pe rolul Completului de 5 judecători al Înaltei Curți. Este vorba despre dosarul în care foștii procurori Mircea Negulescu zis „Portocală” și șeful său, Lucian Onea, sunt acuzați de frații Cosma că au fabricat probe.

Kovesi, prezentă la Instanța Supremă

În schimb, la Înalta Curte s-a prezentat, ieri, Laura Codruța Kovesi pentru un proces în care Inspecţia Judiciară contestă un ordin prin care fosta şefă a DNA a desemnat-o pe consiliera sa, judecătoarea Dana Tiţian, să efectueze un control la DNA Suceava şi DNA Iaşi. Inspecţia Judiciară o acuză pe Kovesi de abateri disciplinare, pe motiv că nu avea voie să desemneze un judecător să controleze activitatea unor procurori. Acţiunea disciplinară a fost respinsă de Secţia pentru procurori a CSM pe data de 13 iunie 2018, însă Inspecţia a atacat decizia la Instanţa supremă. Kovesi a fost așteptată la sediul instanței de membri ai mișcării #Rezist, care i-au transmis că o susțin și i-au înmânat un buchet de flori. „Cu privire la abaterile disciplinare care mi se impută, acuzaţia este extrem de neclară. Nu o să găsiţi în ordinul respectiv faptul că eu am dispus un control asupra procurorilor. (…) Eu nu sunt un om perfect, dar niciodată nu am încălcat legea. Din octombrie 2018, am fost cercetată disciplinar în 4 dosare, am 40 de verificări disciplinare deschise şi peste 20 de dosare penale. Este ciudat cum am reuşit să le fac pe toate în ultimul an”, a declarat Kovesi la ieșirea din sediul instanței.