Hitler dorea să creeze nu doar Omul Nou, ci și Calul Nou

Hitler dorea să creeze nu doar Omul Nou, ci și Calul Nou

Al Treilea Reich inițiase un program pentru obținerea prin selecție genetică a unei specii de cal lipițan alb pur-sânge pentru scopuri militare.

În cartea sa „The Perfect Horse”, apărută în 2016 la Editura Random House, scriitoarea americană Elizabeth Letts relatează cum Adolf Hitler a organizat „răpirea” a sute de cai pur sânge din țările ocupate de al III-lea Reich.

Cei mai căutați erau lipițanii, o rasă de cai albi, dintre care mulți se găseau la școala de echitație imperială de la Viena.

Circa 250 de lipițani au fost descoperiți la o fermă din Hostau, în actuala Republică Cehă, sub îngrijirea crescătorului Gustav Rau, a cărui misiune era de a selecționa cei mai buni cai pentru a se reproduce între ei și a da naștere unei rase superioare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Așa cum Hitler dorea să elimine ‘liniile impure’ și să combine mai multe grupe germanice într-o singură ‘rasă ariană’, Rau dorea să folosească creșterea selectivă pentru a șterge diferențele individuale între mai multe tipuri de lipițani pur-sânge care apăruseră la sfârșitul Primului Război Mondial. Scopul era înlocuirea lor cu un model unic: alb pur, imperial, identic și perfect adaptat scopurilor militare”, scrie Elizabeth Letts în cartea sa.

Ingnorând principiile geneticii moderne, Gustav Rau credea că favorizarea consangvinității ar permite crearea unui animal perfect, care să poată fi utilizat de armata nazistă. Obiectivul pe care Rau îl avea era ca în termen de trei ani să amelioreze această specie astfel încât noile exemplare să aibă un spate mai lung și greabănul mai înalt.

Elizabeth Letts face o paralelă între selecția genetică a lipițanilor și programul de eugenie „Lebensborn”, prin care femeile cu trăsături ariene erau încurajate să facă copii cu ofițeri SS. După cum copiii rezultați din aceste împerecheri erau botezați în cadrul unui ritual nazist păgân, la fel și caii albi și puri născuți la Hostau erau marcați cu litera H cu un pumnal.

Citește continuarea, GRATUIT, pe Evenimentul istoric