Țara care își dotează corvetele cu cel mai performant radar naval
- Tudor Borcea
- 4 martie 2019, 14:13
Marina militară israeliană va fi echipată cu cel mai avansat radar 3D din lume, care va echipa corvetele Sa’ar 6. Aceste sisteme digitale multifuncționale pot urmări simultan mai multe amenințări și ținte.
ELTA Systems a câștigat contractul pentru furnizarea marinei israeliene a patru sisteme de radar aperciate ca cele mai perfecționate din lume. Este vorba de sisteme de radar digital multifuncțional ELM-2248 MF-STAR, produse de ELTA Systems, o filială a israel Aerospace Industries, informează Opex 360. Acest radar se bazează pe tehnologia de ultimă oră Active Scanner Electronically Scanning Array (radar cu baleiaj electronic activ) care permite o reacție mai rapidă la alarme, o precizie mai bună și o capacitate urmărire simultan a mai multor ținte și unor diferite tipuri de ținte, oferind astfel navei o imagine completă a situației de luptă.
Potrivit lui Gil Roth, director de sisteme navale la ELTA, acesta este cel mai avansat radar digital 3D din lume. ”El arată toate țintele pertinente și amenințările, rachete, nave și drone, dar și viteza lor de deplasare, furnizând rapid toate datele către sistemele de armament de la bordul navei. Radarele care vor fi instalate pe corvetele Sa’ar 6 vor oferi mai bune performanțe în termeni de distanță a detecției și precizie, a adăugat Roth.
Construirea a patru corvete de nouă generație Sa’ar 6 a fost aprobată în cadrul unui contract între Israel și compania germană ThyssenKrupp în 2015, contract în valoare de 430 milioane de euro. Prima corvetă va fi livrată la sfârșitul acestui an iar ultima la orizontul lui 2021. Navele vor apăra „rezervele de gaz natural pe mare dar și alte active maritime strategice”. Ele vor garanta menținerea „suveranității Israelului în mările apropiate și îndepărtate, distrugând flotele de război inamice și contribuind de-o manieră semnificativă la misiuni complexe și secrete”.
Noile nave, cu o lungime de 90 de metri, vor îmbarca un echipaj de 70 de oameni și vor fi asistate de drone și elicoptere ale marinei. Vor avea o rază de acțiune de 2500 de mile marine.
Echipamentul de luptă se compune din două lansatoare de rachete cu rază scurtă de acțiune „domul de fier”, cu 20 de rachete Tamir pentru fiecare lansator, și din sistemul naval de rachete sol-aer Barak-8 cu rază lungă de acțiune.
În afara sistemelor de apărare antirachetă, navele vor dispune de 16 rachete anti-navă, de un tun principal Oto Melara Super Rapid (76mm) două mitraliere de punte Typhoon (25mm) și de două lans-torpile de 324 mm pentru torpile MK54 Lightweight. Fiecare navă va fi echipată cu sistem de război cibernetic și electronic.