Lasă-mă să mint. Suspans cu George Arion

Lasă-mă să mint. Suspans cu George Arion

Anna Johnson, eroina romanului „Lasă-mă să mint” de Clare Mackintosh este în miezul unei tragedii. Tatăl ei s-a sinucis aruncându-se de pe o stâncă în mare.

La câteva luni de la acest episod și mama ei cunoaște același sfârșit. „Sinucidere la indigo”, au scris ziarele. Ce i-a îndemnat pe cei doi părinți să-și curme viața? Erau de o vitalitate debordantă, aveau proiecte, trăiau în belșug. Nicio explicație nu e plauzibilă și Anna, alături de partenerul ei și de fiica lor în vârstă de câteva luni pare să se consoleze cu gândul că nu va afla niciodată adevărul. Iar în orășelul Eastbourne începe să se aștearnă uitarea peste întâmplarea neobișnuită. Până într-o zi…

Până într-o zi când Anna primește o cartolină care o tulbură și o îndeamnă să privească într-o altă lumină cele două evenimente. Ea începe să aibă suspiciuni – dacă domnul și doamna Johnson au fost, de fapt, omorâți? Ea apelează la un polițist pensionar, Murray Mackenzie, și-i împărtășește bănuielile.

Fără să le acorde prea mare credit, acesta începe investigații complicate, redeschizând cazul și reanalizând cu minuție dosarele întocmite la vremea respectivă de colegii săi de la Departamentul de Investigații Criminale. Îi chestionează pentru a se familiariza cu detaliile anchetei, vizitează locul unde soții Johnson s-au aruncat în gol, pune întrebări unor martori. Intuiția îi spune că au fost uciși, dar nu există probe care să confirme crimele. Anna, însă, cunoaște momente de teroare – pe pragul casei sale găsește un iepure spintecat, cineva sparge geamul de la dormitorul fetiței cu o cărămidă, în toiul nopții aude pași în jurul casei, telefonul sună și nimeni nu vorbește, e avertizată că și alte pericole o vor paște dacă mai alertează poliția.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moartea părinților săi are mai multe dedesubturi decât și-ar fi închipuit. De aceea vrea să știe totul despre ei – cine le erau prietenii, dacă îi dușmănea vreunul dintre cunoscuți. Răscolind fapte din trecut, Anna începe să descopere secretele întunecate ale familiei sale. Părinții pe care i-a adorat n-au fost ceea ce a crezut. Clare Mackintosh creează și întreține pe tot parcursul cărții sale o atmosferă neliniștitoare.

Multe dintre personaje devin suspecte în ochii cititorului. Dar scriitoarea reușește să conducă acțiunea într-o manieră magistrală, astfel încât deznodământul investigației e greu de anticipat. De aceea, demascarea vinovaților – maeștri în acoperirea fărădelegilor pe care le-au comis – este o veritabilă surpriză.

Ca în alte multe romane de acest gen, este vorba despre minciună, falsă onorabilitate, invidie, ură, sete de îmbogățire…