Halucinant. Toate dosarele din instanțe sunt puse cu mâna
- Tudor Borcea
- 26 februarie 2019, 11:14
Ministerul Justiției anunță că doar 10% din factorii în funcție de care se efectuează repartizarea cauzelor este reprezentat de aleatorietate! La repartizarea unei cauze, complexitatea dosarului are o pondere de 40%.
Doar 10% din factorii în funcție de care se efectueaza repartizarea cauzelor este reprezentat de aleatorietate! Cel mai greu în repartizarea unei cauze cântărește complexitatea dosarului, cu pondere de 40%, arată luju.ro. În aceeasi proporție de 10% este încadrată și "compatibilitatea completului în funcție de obiect și părți". Aceste precizări au fost făcute de Ministerul Justiției pentru Platforma civică România 3.0 condusă de colonelul (r) Daniel Dragomir.
Potrivit precizărilor ministerul Justiției publicate pe respectiva platformă, repartizarea dosarelor în instanțe se face pe baza a cinci factori: complexitatea dosarului, numărul de dosare noi/complet, respectiv complexitatea adițională pe complet, data ședinței, compatibilitatea completului în funcție de obiect și părți/participanți și aleatoritatea (randomness). Fiecăruia dintre acești factori îi este atribuit un procent de care se ține cont în repartizarea unei cauze.
Platforma România 3.0 arată că factorul de aleatoritate ar trebui să reprezinte cea mai mare pondere în repartizarea unui dosar, însă el este de doar 10% din factorii repartizăruu aleatorie în funcție de care se efectuează repartizarea prin intermediul aplicației ECRIS, mai mult cântărind data ședinței sau complexitatea cauzei.
Îngrijorător, arată sursa citată, este fctorul "compatibilitatea completului în funcție de obiect și părți/participanți" care reprezintă 10% din pondere, la fel ca aleatorietatea. „Cum poate fi facută repartizarea unei cauze în funcție de compatabilitatea completului de judecată în raport de obiectul dosarului și de părțile din aceasta cauză? Se face oare un profil psihologic al judecătorilor pentru a se vedea dacă, în cazul în care speța are ca părți criminali în serie să poată fi stăpâniți de instantă, sau cum?”, se întreabă platforma România 3.0