Infernul unde-și va lăsa oasele „El Chapo” Guzman

Infernul unde-și va lăsa oasele „El Chapo” Guzman

După ce, marți, a fost găsit vinovat de justiția americană de toate capetele de acuzare, celebrul narcotraficant Joaquin Guzman Loera, șeful cartelului mexican Sinaloa, este așteptat să fi e închis pe viață în cel mai sigur și dur penitenciar din lume: ADX Florence Supermax Facility din Colorado.

Construită în 1994, în inima unui deșert muntos, închisoarea federală de maximă securitate din Florence este unică în genul său. Potrivit unor foști deținuți și a rarilor observatori care au putut intra în acest penitenciar, Guzman, „rege” al evadărilor (plătite de altfel cu munți de narcodolari) nu va mai putea ieși decât cu picioarele înainte din acest „infern versiune high- tech”, cum este denumită închisoarea, notează AFP.

La Florence, Guzman va sta închis între 22 și 24 de ore pe zi într-o celulă de beton și oțel, de unde nu va ieși decât legat la mâini și la picioare. Liderul cartelului Sinaloa (61 de ani) își va afla pedeapsa în 25 iunie, la New York. Dar deja numeroși experți afirmă că va primi pedeapsa cu închisoarea pe viață și că orice negociere va fi exclusă, verdict care va încununa o uriașă anchetă a justiției americane, în urma căruia „El Chapo” va fi expediat la închisoarea federală din Florence. Aici, Guzman se va alătura altor mafioți dar și unor deținuți ca Ramzi Yussef, creierul primelor atentate teroriste de la World Trade Center, în 1993. Sau pe Zacarias Moussaoui, francezul condamnat în legătură cu atentatele din 11 septembrie, și pe Djokar Tsarnaev, condamnat la moarte pentru atentatele teroriste din Boston, din 2013.

Dar, potrivit unui raport al unei organizații guvernamentale care a vizitat Florence în aprilie 2017, majoriatea criminalilor care se aflau închiși aici (92% din 427 de deținuți la acea dată) au fost transferați din cauza „problemelor disciplinare” în alte închisori federale. Mulți sufereau de tulburări mentale. „Aici nu ți se corectează comportamentul, motivele pentru care ai fost închis. În majoritatea cazurilor, modul în care ești tratat nu te face decât să devii și mai agresiv, și mai amar”, a declarat un deținut, citat de organizația amintită, DC Corrections Information Council, mandatată de Congresul american.

 

„Recreerea” în cușcă înconjurată de beton

La Florence, viața prizonierilor este în cvasi-izolare. Trăiesc în celule individuale, cu o suprafață mai mică de opt metri pătrați, având ca mobilier un pat, o masă mică și un taburet turnat în beton. Mai există o chiuvetă, o toaletă și un duș. Lumina zilei intră printr- o fereastră de 120 centimetri înălțime dar de numai zece centimetri lățime. Ușa din oteț masiv îi împiedică să vadă dincolo de celulă sau să vorbească cu vecinii. Esențialul contactelor umane se rezumă deci la doar câteva cuvinte schimbate cu agenții penitenciarului, atunci când este adusă masa. Când sunt scoși la aer, deținuții sunt legați la mâini și la picioare, iar cei mai periculoși sunt escortați de trei până la cinci gardieni. Deținuții sunt aduși apoi întro cușcă, puțin mai mare decât celulele. Cușca este înconjurată de ziduri de beton. Din ea, deținuții pot privi cerul și pot discuta cu alți deținuți, eventual scoși și ei la aer. În absența lor, celulele sunt sistematic controlate.

„Mai rău decât moartea”

Pentru majoritatea deținuților, asemenea „ieșiri la aer” sunt limitate la zece ore pe săptămână, potrivit unui raport al Amnesty International, care denunță astfel de condiții de detenție care „nu respectă criteriile internaționale pentru un tratament uman a prizonierilor”. Ca „distracții”, deținuții au dreptul la unele activități sportive, ca alternativă la plimbarea în cușcă, desen, lecturi și, numai cu autorizație, programe difuzate pe mici ecrane tv, cu circuit închis. „Viața la închisoarea Florence este foarte grea, trebuie să fii tare psihic și mental”, a mărturisit un deținut , citat de DC Corrections Information Council. Pentru un fost gardian, Robert Hood, penitenciarul din Florence nu este altceva decât „o versiune proprie a infernului”, un loc „mai rău decât moartea”. Potrivit Amnesty International, izolarea prelungită a prizonierilor din Florence (dar și din alte închisori de maximă securitate din SUA) este un tratament inuman, care violează dreptul internațional în materie și care are „efecte devastatoare asupra sănătății mintale și fizice a prizonierilor” (automutilări, sinucideri...)

Ne puteți urmări și pe Google News