Protest în România. Maghiarii au ieșit în stradă

Protest în România. Maghiarii au ieșit în stradă

Aproximativ 200 de persoane, în majoritate pensionari, au participat, marţi seara, la un miting de protest organizat, în faţa Prefecturii Mureş, pentru înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină.

Deşi mitingul de la Târgu Mureş viza o revendicare legată de UMFST, nu au participat nici studenţi şi nici profesori, între vorbitori regăsindu-se lideri politici precum Mezei Janos, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Zakarias Zoltan, membru în prezidiul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), şi Kovacs Levente, preşedinte executiv al UDMR Mureş, scrie Stiridiaspora.

Preşedintele AMPMFR, Adam Valerian, organizatorul manifestaţiei, a declarat că motivul pentru care studenţii nu au participat a fost acela că unele cadre didactice maghiare de la UMFST le-au cerut să nu se ralieze protestului.

„Considerăm că situaţia de la UMFST Târgu Mureş este una de dictatură universitară, practic, nu se poate ca într-o universitate multiculturală cadrele universitare de limba maghiară să nu aibă posibilitatea să îşi poată dezvolta învăţământul în limba maghiară fără restricţii.

Părerea noastră este că această dictatură este o ruşine pentru democraţia din România şi pentru cea din Europa (...). Doamna Ecaterina Andronescu a promis în 2013, la Târgu Mureş, că situaţia facultăţii maghiare se va rezolva, a fost semnat un memoriu în 7 puncte - de faţă a fost şi primul-ministru de atunci, Victor Ponta - care a fost semnat şi de cadrele universitare. Nu credem că în comunitatea europeană asemenea lucruri să fie permise, să se facă promisiuni, să se semneze un act, iar acestea să fie uitate. (...)

Ne puteți urmări și pe Google News

Există, într-adevăr, o situaţie contradictorie între noi şi cadrele didactice maghiare de la UMFST, dar considerăm că situaţia din această universitate nu este una în care doar profesorii trebuie să ia poziţie, ci este o situaţie în care şi locuitorii oraşului trebuie să aibă propria poziţie, pentru că este o instituţie foarte importantă a naţiunii maghiare”, a afirmat Adam Valerian.