Șerpăria UE: Statul de Drept folosit ca MĂCIUCĂ în problema IMIGRAȚIEI

Șerpăria UE: Statul de Drept folosit ca MĂCIUCĂ în problema IMIGRAȚIEI

Actualul Parlament European nu ar trebui să ia nici o măsură privind imigrația și statul de drept, susține regimul de la Budapesta.

„Apreciem că actualul Parlament nu ar trebui să ia decizii privind imigrația și statul de drept pentru că nu mai reflectă voința majorității cetățenilor europeni”, a declarat Judit Varga, secretară de stat a Ungariei pentru Relații Europene în cabinetul Viktor Orban.

„Pentru acest tip de decizii dificile ar trebui să așteptăm formarea noului Parlament European”, explică Varga, citată de EurActiv.

Oficialul ungar acuză o majoritate pro-imigrație din actualul Parlament că face presiuni asupra Ungariei legate de statul de drept în scopul de a o determina să-și schimbe politica față de imigrație.

Bruxelles-ul critică aspru reticența Budapestei față de imigranți.

„În statele membre pro-imigrație, nu îi interesează statul de drept. Însă dacă spui că te opui imigrației spun să nu respecți statul de drept”, acuză Judit Varga. „Este cu claritate un instrument politic în mâinile unui Parlament majoritar pro-imigrație care vrea să facă presiuni asupra Ungariei.”

În septembrie 2018, Parlamentul European a adoptat un raport în care face apel către Consiliul European să activeze Articolul 7, supranumit „opțiunea nucleară” pentru infracțiuni la adresa statului de drept. Dacă procedura își urmează cursul până la capăt, ea poate duce la o suspendare temporară a dreptului de vot al Ungariei în Consiliu.

Articolul 7 a fost deja activat împotriva Poloniei, o altă țară care respinge imigrația, dar procedurile continuă să se afle într-o etapă preliminară. Celelalte state membre sunt reticente să impună sancțiuni unui „coleg”, dat fiind că roata se poate întoarce oricând și le poate veni și lor rândul.

„În ceea ce privește statul de drept, nu suntem nici mai răi nici mai buni decât alte state membre ale UE”, spune Judit Varga. „Este vorba doar de o presiune a forțelor pro-imigrație.”

Într-un comunicat de presă dat publicității pe 30 ianuarie, grupul parlamentarilor Socialiști și Democrați (S&D) a adresat un apel statelor membre să activeze Articolul 7 la adresa Ungariei.

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, este afiliat Partidului Popular European, marele rival al S&D.

Judit Varga consideră nociv faptul că Frans Timmermans, care reprezintă Comisia Europeană în relațiile cu Budapesta, este și candidatul S&D la funcția de viitor președinte al Comisiei. „Acest lucru demonstrează politizarea subiectului”, spune Varga.

La începutul lunii ianuarie, Parlamentul European a susținut ideea aplicării de amenzi statelor care nu respectă valorile Uniunii Europene. Lucru care nu îi place lui Varga: „Aceste amenzi ar putea duce la o pierdere a încrederii cetățenilor în UE, mai ales dacă implică fonduri europene. Să amintim încă o dată că este vorba de o decizie a unui Parlmanet pro-imigrație.”