Brexitul trage la chei și submarinele Royal Navy

Brexitul trage la chei și submarinele Royal Navy

În timp ce perspectiva unei ieșiri fără acord a Marii Britanii din UE se prefigurează, Scoția are din nou veleități de independență față de Londra.

Ceea ce afirmă mai mulți responsabili ai Partidului Național Scoțian (SNP ), la putere în Edinburgh, între care și premierul scoțian, Nicola Sturgeon.

”Brexit este o problemă serioasă pentru Scoția (...) Singura soluție este independența”, a lansat Sturgeon în octombrie anul trecut, la un congres al SNP. Precizând, tot atunci,  că se va pronunța cu privire la organizarea unui nou referendum pentru autodeterminare după ce condițiile Brexit vor fi determinate.

Cehstiunea independenței Scoției nu este nouă. În 2014, un referendum pe această temă a fost întâmpinat cu ”nu” de 55,3% din scoțieni.

De atunci, situația a evoluat și Brexit-ul ar putea schimba raportul de forțe.

 

Dar, incertitudinea cu privire la viitorul Scoției în sânul Regatului Unit explică în parte și dificultățile pe care le întâmpină Royal Navy pentru a recruta și fideliza echipajele submarinelor, notează Opex.

Oficial, marina militară britanică are un deficit de 250 de submariniști. Și, în perioadele 2013-204 și 2016-2017, 1080 dintre ei au părăsit Royal Navy.

În condițiile în care flota submarină a Royal Navy este pe cale să se modernizeze, cu sosirea progresivă a submarinelor nucleare de atac Astute și a programului ”Dreadnought” care vizează construirea de submarine nucleare lansatoare de rachete de 17.500 de tone, pentru a le înlocui pe cele din clasa Vanguard.

 

Bază scoțiană vs ofițeri britanici

Dar aceste perspective sunt departe de a fi suficiente pentru motivarea personalului acestor nave.

Potrivit unui raport al ministerului britanic al Apărării, recent făcut public, una din rațiuni care explică lipsa de submariniști ar fi legată de eventuala independență a Scoției. Iar submarinele Royal Navy sunt implementate la baza din Faslane, la nord-vest de Glasgow.

Documentul avansează că perspectiva unei Scoții independente are ”un aspect critic” pentru submariniștii britanici, aceștia nedorind să se instaleze împreună cu familiile la Faslane. Mai ales că numeroși ofițeri superiori nu trăiesc în această regiune. Toți preferă naveta cu avionul, la sfârșit de săptămână.

Dar raportul ministerului Apărării avansează și alte motive pentru lipsa de submariniști. ”De-o manieră generală, submariniștii estimează că nu sunt suficient de bine plătiți pentru sacrificiile pe care le fac pe mare” și ”mulți dintre ei au subliniat lipsa de recunoaștere a eforturilor lor”.

Imaginea ”publică” a Royal Navy, găzduirea și dezechilibrul între muncă/viață privată și gestiunea deficitară a carierelor sunt în mod egal factori care explică demotivarea în rândurile submariniștilor britanici.

 

Emblematicul pulover alb

Pentru moment, singura măsură emblematică pe care dorește să o ia Royal Navy este să-i autorizeze pe submariniști să poarte în momentul când pun piciorul pe pământ celebrele pulovere albe cu gât rulat pe care le îmbracă când sunt pe mare.

”Puloverele din lână merinos, care costă 70 de lire bucata, constituie o parte importantă din imaginea submariniștilor, mai ales datorită apariției lor în filme eroice cum ar fi Operațiunea Tirpitz, cu John Mills”, explică presa britanică. Or, purtarea puloverului alb pe uscat era interzisă pentru că Royal Navy estima că dă un aspect neîngrijt.