Pericole NUCLEARE la granițe! RUSIA ÎNCERCUIEȘTE ROMÂNIA cu reactoare

Pericole NUCLEARE la granițe! RUSIA ÎNCERCUIEȘTE ROMÂNIA cu reactoare

Pericol nuclear rusesc la granițele României, care este, astfel, aproape încercuită. După Bulgaria și Ungaria, este rândul Serbiei să folosească reactoare din Rusia.

Rusia şi Serbia au semnat un acord de cooperare în domeniul energiei nucleare civile, a anunţat joi, 17 ianuarie, într-un comunicat, constructorul rus de reactoare nucleare Rosatom, relatează Agerpres.

Acest acord interguvernamental vizează construirea şi modernizarea unor reactoare nucleare în domeniul cercetării şi dezvoltării medicinei nucleare.

Acest nou acord, încheiat foarte rapid, după ce Rusia şi Serbia au semnat anul trecut, la Soci, alt acord în domeniu, ar putea semnala trecerea la etape mai concrete, scrie Reuters.

În luna mai 2018, Bulgaria a reluat planurile de dezvoltare a centralei nucleare de la Belene şi este deschisă la participarea Rusiei la acest proiect, a afirmat preşedintele bulgar Rumen Radev, după discuţii la Moscova cu premierul rus Dmitry Medvedev, transmite Reuters.

În 2008, compania rusă Atomstroyexport şi compania energetică de stat NEK au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă, în 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxellesului şi Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia. De asemenea, Sofia se confruntă cu presiuni din partea Washingtonului şi Bruxelles-ului pentru a-şi limita dependenţa energetică faţă de Rusia.

De asemenea, în septembrie 2018, Rusia a anunțat că va ajuta Ungaria să construiască două noi reactoare nucleare, ca parte a unui plan de expansiune a centralei nucleare Paks, relatează Reuters. Anunțul a fost făcut de președintele rus Vladimir Putin la capătul unei întrevederi cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, suținută la Moscova, marți. Potrivit oficialului rus, construcția reactoarelor model VVER 1200 va începe curând și va fi făcută cu ajutorul Corporatiei de Stat pentru Energie Atomică (ROSATOM), din Rusia.

Conform datelor oferite de Agenția Internațională a Energiei Atomice (IAEA), Ungaria are deja patru reactoare nucleare funcționale. Toate sunt, însă, vechi de peste 30 de ani, cel mai vechi datând din 1982, iar cel mai nou din 1987. Cele patru reactoare au o capacitate de producție de circa 15.218 gigawați (GW) pe oră, adică aproximativ jumătate din producția totală de energie electrică a Ungariei.