Corespondență din Paris de la Marcela Feraru. Românii care au făcut Franța. Dezbatere culturală la care Evenimentul zilei a fost partener
- Marcela Feraru
- 14 ianuarie 2019, 00:00
O manifestare culturală de mare ținută s-a desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Ground Control ( centru cultural la Paris). Evenimentul a fost consacrat expoziției „Românii care au făcut Franța” (Les Roumains qui ont fait la France) ce va fi prezentată la sfârșitul lui ianuarie pe grilajele Panthéonului. O versiune redusă a acestei expoziții care trasează prezența românilor celebri în Franța de-a lungul istoriei a putut fi văzută în premieră.
Dincolo de ideile preconcepute pe care generația de azi le are despre România și despre români, există o contribuție esențială a unor oameni de cultură și de știință la strălucirea Franței, de-a lungul ultimelor două secole.
Cine își mai aduce aminte că prima femeie care a trecut porțile Facultății de Drept de la Sorbona pentru a obține un doctorat - primul în lume pentru o femeie - a fost româncă Sarmiza Bilcescu, la sfârșitul secolului XIX? Cine își mai amintește că unul dintre creatorii dadaismului este tot un roman - Tristan Tzara? Sau că definiția „artei moderne” a fost consemnată pentru prima dată într-o decizie judecătorească în procesul „Brancuși contra Statelor Unite”, câștigat de sculptorul roman care a creat cea mai mare parte a operei sale în Franța?...
Ce ar fi fost teatrul francez fără Ionesco, creatorul teatrului absurdului, sau gândirea filosofică și spirituală fără Cioran și Eliade? Probabil că motorul cu reacție ar fi fost inventat oricum într-o bună zi, cert este însă că cel care a făcut primele experimente și a ridicat primul avion de la sol a fost Henri Coandă. „Efectul Coandă” se află și azi la baza multor tehnologii, între care cea pentru extragerea petrolului.
Cele 18 portrete prezentate în expoziția de la Panthéon se referă la „monștrii sacri” : Elena Văcărescu, Sarmiza Bilcescu, Ion Cantacuzino, Constantin Brâncuși, Anna de Noaille, Martha Bibescu, George Enescu, Elvira Popescu, Tristan Tzara, Benjamin Fondane, Emil Cioran, Eugen Ionesco, Mircea Eliade, Sergiu Celibidache, Virgil Gheorghiu, Horia Damian, Ștefan Lupașcu, Henri Coandă.
Dezbaterea de la Ground control, moderată de comisarul francez al Sezonului cultural Romania-Franța, s-a referit la românii de azi care continuă traditia acestora, îmbogățind în fiecare zi viața culturală și socială a Franței - medici, informaticieni, arhitecți, scriitori, muzicieni, compozitori, pictori, sportivi, cineaști. O majoritate care încearcă să schimbe clișeele pe care o infimă minoritate le-a semănat în ochii francezilor de azi.
În parteneriat cu Sezonul Franța-România, ICR, Mission du Centenaire 14-18, Panthéon și Primăria Bucureștiului prin Administrația monumentelor și Patrimoniului turistic și va fi prezentă în România, între aprilie și iulie, pe grilajele Muzeului Național de Artă al României, completată cu „Acești francezi care au făcut România”.
Evenimentul zilei este partener media al proiectului.