METEO. Cod GALBEN de BURNIŢĂ şi POLEI

METEO. Cod GALBEN de BURNIŢĂ şi POLEI

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sămbătă, o atenţionare nowcasting cod galben de burniţă şi polei pentru judeţele Arad şi Bihor, valabilă până la ora 14:00.

Avertizarea se referă la regiunile joase ale acestor judeţe. În aceste zone, se va semnala, pe arii restrânse, burniţă care depune polei.

Vremea se va menţine rece în majoritatea regiunilor, cu valori termice ce vor oscila între zero şi -5 grade pe durata zilelor, respectiv între zero şi -14 grade pe timpul nopţilor, iar precipitaţiile se vor semnala, în general, pe spaţii mici şi trecător după data de 8 ianuarie, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 7 - 20 ianuarie 2019, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, până în data de 12 ianuarie, vremea va fi rece, cu medii ale maximelor cuprinse între -2 şi 0 grade, cu excepţia zilei de 9 ianuarie, când media acestora se va situa în jurul valorii de 2 grade. Valorile termice diurne vor fi, apoi, în creştere uşoară şi treptată, de la o medie de 2 - 3 grade, spre o medie de 4 - 5 grade în ultimele zile ale intervalului, fiind apropiate de cele specifice perioadei de referinţă. Temperaturile nocturne vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa, în medie, între -5 şi -2 grade, mai puţin în noaptea de 7 spre 8 ianuarie când vor tinde spre pragul de ger, o medie în jurul a -10 grade. Precipitaţii, în general slabe cantitativ, cu caracter temporar, se vor semnala în perioada 8 - 14 ianuarie, apoi vor fi posibile doar pe spaţii mici şi trecător.

În Crişana, până în jurul datei de 14 ianuarie, vremea va fi rece, cu medii ale maximelor cuprinse între -3 şi 0 grade, exceptând zilele de 9 şi 13 ianuarie, când media acestora se va situa în jurul valorii de 2 grade. Apoi, valorile termice diurne vor fi în creştere uşoară şi treptată spre o medie de 3 - 4 grade în ultimele zile ale intervalului, apropiindu-se de cele specifice perioadei de referinţă. Temperaturile minime vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa, în medie regională, între -5 şi -2 grade, mai puţin în noaptea de 7 spre 8 ianuarie, când vor tinde spre pragul de ger, o medie în jurul a -10 grade. Precipitaţii, în general slabe cantitativ, cu caracter temporar, se vor semnala în perioada 8 - 14 ianuarie, apoi vor fi posibile doar pe spaţii mici şi trecător.

În Transilvania, vremea va fi rece în primele două zile, cu temperaturi maxime, în medie regională, în jurul a -4 grade, dar în data de 9 ianuarie acestea vor fi în creştere spre medii de 0 până la 1 grad Celsius. Până pe 11 ianuarie, valorile termice diurne vor scădea din nou spre o medie de -4 grade. În perioada 13 - 17 ianuarie, media regională a maximelor se va situa între -2 şi 0 grade, cu o uşoară tendinţă de creştere în ultimele zile ale intervalului spre o medie de 1 - 2 grade. Temperaturile nocturne vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa în medie între -8 şi -5 grade, mai puţin în nopţile de 8 şi 9 ianuarie, când acestea se vor situa sub pragul de ger, în medie între -14 şi -10 grade. În zilele de 9 şi 10 ianuarie, vor fi precipitaţii, posibil moderate cantitativ, dar cu caracter local şi temporar şi în perioada 11 - 15 ianuarie, în timp ce în restul intervalului acestea pot apărea doar izolat şi trecător.

În Maramureş, vremea va fi rece în primele două zile, cu temperaturi maxime în medie regională ce vor oscila între -6 şi -5 grade, dar în zilele de 9 şi 10 ianuarie acestea vor fi în creştere spre medii de 0 grade. Pe 11 ianuarie, valorile termice diurne vor scădea din nou spre o medie de -4 grade, după care, în perioada 12 - 17 ianuarie, media acestora se va situa între -2 şi 0 grade şi abia spre finalul intervalului vor avea o uşoară tendinţă de creştere, spre o medie de 1 - 2 grade. Temperaturile nocturne vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa, în medie regională, între -7 şi -4 grade, cu excepţia nopţii de 7 spre 8 ianuarie, când acestea se vor situa şi sub pragul de ger, în medie spre -14 grade. Precipitaţii, în general slabe cantitativ, se vor semnala cu caracter local şi temporar, în cea mai mare parte a intervalului.

În Moldova, vremea va fi rece în primele două zile, cu temperaturi maxime, în medie regională, în jurul a -4 grade, dar în data de 9 ianuarie acestea vor fi în creştere spre medii de 0 grade. Apoi, până pe 11 ianuarie, valorile termice diurne vor scădea din nou spre o medie de -4 grade, iar în perioada 12 - 17 ianuarie, media maximelor se va situa în jurul valorii de 0 grade, cu o uşoară tendinţă de creştere în ultimele zile ale intervalului, spre o medie de 1 - 2 grade. Temperaturile minime vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa în medie între -8 şi -4 grade, exceptând nopţile de 8 şi 9 ianuarie, când acestea vor tinde spre pragul de ger, o medie în jurul a -10 grade. În zilele de 9 şi 10 ianuarie, vor fi precipitaţii, local moderate cantitativ, în timp ce în restul intervalului acestea pot apărea doar izolat şi trecător.

În Dobrogea, vremea va fi rece în primele două zile, cu temperaturi maxime, în medie regională, în jurul a -2 grade, după care, în zilele de 9 şi 10 ianuarie, se va încălzi, iar media acestora va creşte spre 4 grade. Pe 11 şi 12 ianuarie, valorile termice diurne vor scădea din nou spre medii de 0 - 2 grade, apoi vor avea o uşoară tendinţă de creştere spre o medie de 4 - 5 grade, fiind apropiate de cele specifice perioadei. Temperaturile nocturne vor fi preponderent negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa, în medie regională, între -4 şi 0 grade, mai puţin în nopţile de 8 şi 9 ianuarie, când acestea vor tinde spre o medie în jurul a -6 grade. În zilele 9 şi 10 ianuarie vor fi precipitaţii, local moderate cantitativ, în timp ce în restul intervalului acestea pot apărea doar trecător.

În Muntenia, în primele două zile de prognoză, vremea va fi rece, cu o medie regională a temperaturilor maxime în jurul a -2 grade, după care pe 9 şi 10 ianuarie media acestora va creşte uşor spre 2 grade Celsius. Pe 11 şi 12 ianuarie, valorile termice maxime vor fi în jurul unei medii de 0 grade, apoi, până la sfârşitul intervalului, vor avea o tendinţă de creştere treptată, de la 2 spre 4 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa, în medie regională, între -7 şi -3 grade, cu excepţia nopţilor de 8 şi 9 ianuarie, când valorile nocturne vor tinde spre o medie în jurul a -9 grade. În zilele de 9 şi 10 ianuarie, vor fi precipitaţii, local moderate cantitativ în data de 9 ianuarie, în timp ce în restul intervalului acestea pot apărea doar trecător.

În Oltenia, vremea va fi rece în primele două zile, cu temperaturi maxime, în medie regională, în jurul a -2 grade, după care, în perioada 9 - 12 ianuarie, se va încălzi uşor, iar media acestora se va situa între 0 şi 2 grade Celsius. Tendinţa de creştere uşoară şi treptată a valorilor termice diurne se va menţine până la finalul intervalului, când se vor situa în jur de 4 grade. Temperaturile nocturne vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa în medie între -6 şi -2 grade, exceptând nopţile de 8 şi 9 ianuarie, când vor tinde spre o medie de -10 grade, respectiv -8 grade. În data de 9 ianuarie vor fi precipitaţii, local moderate cantitativ, în timp ce în restul intervalului acestea vor apărea doar trecător şi pe arii restrânse.

La munte, pe parcursul zilelor, vremea va fi rece, cu o medie regională a temperaturilor maxime ce va fi cuprinsă între -8 şi -4 grade, cu excepţia zilelor de 7 şi 8 ianuarie, când media va fi cuprinsă între -12 şi -10 grade, precum şi ultimele zile, când se vor înregistra valori termice diurne în medie în jurul a -2 grade. Majoritatea nopţilor vor fi geroase, cu medii ale minimelor ce vor oscila între -12 şi -8 grade, mai puţin noaptea de 7 spre 8 ianuarie, când media va tinde spre -16 grade. Temporar, vor fi precipitaţii, în general slabe cantitativ, în cea mai mare parte a intervalului, dar pe arii mai extinse în perioada 9 - 15 ianuarie, transmite Agerpres.