Iohannis, SOMAT de ministrul Leș să renunțe la IMPLICAREA în numirea ȘEFILOR din Armata României. Plângere ÎN PREMIERĂ a Ministerului Apărării Naționale
- Petrisor Cana
- 9 ianuarie 2019, 12:20
Klaus Iohannis este somat să revocee decretul privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. MApN, condus de Gabriel Leș, a anunțat că a depus o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială pe motiv că decretul încalcă dispoziţiile legale.
Klaus Iohannis este vizat de o plângere depusă împotriva unui decret de numire a unui șef din Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Concret, MApN a anunțat că a depus marți, 8 ianuarie, în temeiul articolului 7 din Legea nr. 554/ 2004, privind contenciosul administrativ, o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicită revocarea Decretului nr. 1331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării.
Așa cum anunțase, în premieră, „Evenimentul zilei”, în ediția de miercuri, ministrul apărării, Gabriel Leș, consideră prelungirea acestui mandat ca fiind făcută fără respectarea legii. Totodată, cotidianul nostru a precizat că a fost înaintat un memoriu Administrației Prezidențiale privind emiterea decretului de menținere în funcție a generalului Nicolae Ciucă, un demers prin care ministrul cere anularea numirii șefului Statului Major General.
Ministerul Apărării Naționale explică și motivele care au condus la depunerea plângerii la Palatul Cotroceni:
„În motivaţia documentului, M.Ap.N. susţine faptul că decretul încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea 346 / 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, articolul 32, alineatul 5, conform căruia Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”.
Concret, susține MApN, „în document se arată că pentru prelungirea mandatului şefului SMAp ar fi trebuit să fie parcursă aceeaşi procedură ca şi în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului apărării naționale şi cu avizul Prim-Ministrului. În acest caz, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului”.
De asemenea, „în document, a fost evidenţiat precedentul juridic, prin faptul că Preşedintele României a prelungit mandatul Şefului Statului Major General în anul 2010, prin Decretul nr. 882, având în vedere propunerea ministrului apărării naţionale şi avizul prim-ministrului”.