ATENȚIE. Care e stațiunea unde, de la 1 ianuarie, toți vizitatorii plătesc în plus
- Georgeta Petrovici
- 3 ianuarie 2019, 13:30
Turiștii care ajung la Herculane plătesc, de anul acesta, taxă de stațiunea balneoclimaterică. Taxa este de minim 1 leu de persoană și reprezintă un procent din valoarea unei zile de cazare.
Taxa de stațiune se aplică la Herculane de la 1 ianuarie. Iniţiativa îi aparţine primarului Cristian Miclău, care a supus spre aprobare proiectul de hotărâre privind instituirea acestei taxe, precum şi Regulamentul de aplicare a acesteia, în ultima şedinţă a Consiliului Local.
Bazinele termale în aer liber de la Herculane conțin apă geotermală cu sulf, a cărei temperatură, indiferent de anotimp, este de 50 de grade Celsius. Legendele spun că în apele de la Herculane s-a îmbăiat și s-a vindecat însuși Hercule, după lupta cu Hydra. De aceea, guvernaotrul roman al proviniciei, generalul Marcus Aurelius Pius, și-a adus aici mama, la cure de întinerire. Ulterior, fețe împărătești europene au frecventat locul, în căutarea tinereții: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Sisi.
După Revoluție, numele primului milionar bănățean s-a legat de distrugerea stațiunii pentru renașterea căreia acum se fac eforturi. În 2001, fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, i-a dat colegului de partid Iosif Armaș stațiunea Herculane, parafând astfel cea mai dezastruoasă privatizare turistică din România.
La prețul unei vile centrale din București, lui Armaș i-a fost vândută 90% din stațiune, adică hotelurile Decebal, Traian, Apolo, pavilioanele 1, 2, 5, 7, băile Diana, Hebe, Neptun, Venera, fosta clădire a fabricii de gheață și Complexul Casino construit de arhitecții Imperiului Austro – Ungar, și fără a se solicita garanții și un angajament de investiții. După nici 10 ani, Armaș a început să piardă hotelurile, girând cu ele împrumuturi derizorii. În 2016 a fost acuzat de DDICOT că ar fi vandut ilegal 21 de hoteluri, bai termale, restaurante și păduri din patrimoniul stațiunii Băile Herculane, un prejudiciu de 30 de milioane de euro.