Cumpănașu aruncă bomba. Ce concluzii are Parchetul General în cazul Caracal
- Georgeta Petrovici
- 15 august 2019, 20:20
Raportul Parchetului General în cazul Caracal a fost făcut public, pe Facebook, de unchiul Alexandrei Măceșanu, Alexandru Cumpănașu. Din raport reiese că ucigașul, Gheorghe Dincă a fost descoperit cu ajutorul listingului telefonului de pe care a sunat Alexandra la 112 şi după imaginea maşinii lui.
Unchiul Alexandrei Măceşeanu, fata ucisă de Gheorghe Dincă, a publicat pe contul său de Facebook o parte a raportului Parchetului General în cazul crimelor de la Caracal. Conform documentului, suspectul a fost descoperit în noaptea de 26 iulie, în jurul orei 1,00, în urma verificării telefonului de pe care a sunat Alexandra la 112, pe 25 iulie, în jurul orei 11,00.
Poliţiştii Compartimentului Operaţiuni Speciale au comunicat procurorilor că numărul utilizat de fată era al unei cartele pre-pay inactivă. Tot ei au descoperit și că de pe același număr, fusese apelat telefonul lui Dincă, cu două luni mai devreme, acesta fiind primul indiciu care a dus la identificarea acestuia.
Într-o etapă ulterioară a anchetei, procurorii DIICOT care instrumentau dispariția Luizei Melencu, cealaltă fată dispărută în zonă, cu câteva luni mai devreme, le-au furnizat procurorilor din Caracal imaginea unui Renault break gri, considerat maşina suspectului, iar folosind camerele de supraveghere din zonă s-a putut stabili numărul de înmatriculare.
Acestea au fost cele două informații în baza cărora s-a stabilit identitatea suspectului și a urmat percheziţia.
Documentul citat de Cumpănașu trece în revistă și o serie de probleme carte au rezultat în activitatea poliţiştilor şi procurorilor din Caracal.
În primul rând, procurorii au aflat din mass-media ( de la televizor) de dispariția Alexandrei Măceșanu, și nu de la Poliție, cum ar fi fost firesc: ”La data de 25 iulie, în jurul orelor 12:00, procurorul Liviu Vasilescu de la DIICOT Craiova a văzut la televizor că o minoră ar fi dispărut în Caracal. A sunat la Poliţia Caracal şi i s-a confirmat. În plus, i s-a transmis că o fată a sunat la 112 în jurul orelor 11 şi a reclamat că este ţinută sechestrată într-o locuinţă din Caracal, unde a fost bătută şi violată de un bărbat în jur de 50 de ani”.
O altă problemă majoră este că procurorii și polițiștii au decis decis să intre în locuinţa suspectului abia la 6,00 dimineaţa, nu la ora 3,00 când au obţinut mandatul de percheziţie.
Raportul mai arată că s-au încălcat Normele metodologice privind înregistrarea, evidenţa unitară, circuitul sesizărilor penale şi coordonarea administrativă a activităţilor dispuse organelor de poliţie de către procuro. Mai exact, Poliţia nu a întocmit proces verbal de sesizare din oficiu după apelul Alexandrei la 112.
Din raport reiese și că mandatul de percheziție a locațiilor lui Gheorghe Dincă a fost obținut la ora 2,15 pentru cele trei adrese ale acestuia. La ora 3,15, procurorul Cristian Popescu a înmânat mandatele poliţiştilor, dar oamenii legii au concluzionat că nu erau „indicii de săvârşire a unei infracţiuni flagrante” şi, de comun acord, au decis să facă percheziţia la ora 6 dimineaţa.