Reuniunea social-democraților, cu drapelul în bernă

Reuniunea social-democraților, cu drapelul în bernă

Apăsați și preocupați, unii și cerniți-așa au apărut liderii social-democrați la reuniunea Comitetului Executiv Național. Luni seara, au ales să se întâlnească în Băneasa deși, după ce au terminat reparațiile la sediul central din Kiseleff au spus că acela va fi locul de întrunire, asta și datorită faptului că este mai aproape. Au avut doar o ședință acolo, în rest preferă Palatul Parlamentului. Posibil că alegerea sediului din Băneasa a fost strategică deoarece acolo pot evita mai ușor presa.

Premierul Viorica Dăncilă și-a întrerupt sâmbătă turneul electoral în urma tragediei din Caracal. Ea anunța atunci că PSD sistează toate acțiunile politice. Ședința CEx a avut loc pentru a amâna congresul din 3 august, când urma să fie validată candidatura liderei social-democraților la prezidențiale.

Evenimentul de lansare a fost reprogramat. Va avea loc în 24 august. Asta înseamnă și că PSD vrea să respecte cerința premierului, de a nu politiza drama de la Caracal. Însă, are și o latură pragmatică.

Date fiind discuțiile pe eșichierul de stânga, Viorica Dăncilă și-ar dori să aibă susținerea ALDE și Pro România. Acest timp poate fi unul de negocieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Semnale ciudate

Viorica Dăncilă a ajuns la reuniune cu aproape o oră întârziere, dar nu a fost ultima, alții au întârziat și mai mult. Cu o oră înainte, prim-ministrul a participat la o ceremonie la Guvern. S-a semnat un acord cu Airbus Helicopters România prin care România cumpără 10 elicoptere pentru operațiuni medicale și de căutare-salvare.

Foarte atentă la detalii, Dăncilă a îmbrăcat o rochie neagră în locul ținutelor viu colorate pe care le preferă. A fost sobră și expeditivă, a făcut promisiuni că după ședință dă mai multe detalii, dar a plecat fără să o facă.

Umbra obișnuită a premierului, secretarul general al PSD Mihai Fifor, nu a fost pe fază la descinderea premierului. De regulă stă lipit de ea și, discret, printr-o îmbrânceală ușoară, îi dă de știre să-și încheie discursul sau răspunsurile la întrebările jurnaliștilor.

Rolul de Kevin Costner în Bodyguard și l-a adjudecat Eugen Teodorovici. Cu un braț de dosare în stânga, cum umblă de obicei, ministrul Finanțelor și-a folosit dreapta pentru a face pârtie în calea liderei PSD. El l-a împins ușor și pe un lider de partid. Oricum, Viorica Dăncilă a avut suficient timp pentru a epata din punctul de vedere al eleganței. Rochia neagră a fost pusă în valoare de o pereche de cercei din perle asortați la un accesoriu al rochiei.

Încă de sâmbătă, Viorica Dăncilă s-a comportat ciudat. A transmis condoleanțe familiei victimei din Caracal, deși nu a apărut oficial informația că fata este moartă. Nici acum nu se știe dacă este, dar premierul a îmbrăcat haine de doliu.

 

Firea cea tăcută

O prezență mult așteptată de jurnaliști, pentru că de obicei este vorbăreață și pune și de o sămânță de scandal, a fost vicepreședintele PSD Gabriela Firea (foto). A venit însoțită de eurodeputata Carmen Avram. Ca niciodată, Firea nu a avut chef de discuții. Și ea era îmbrăcată elegant, într-o nuanță de gri. Au venit și liderii din teritoriu. Marian Oprișan care, de obicei, tuna și fulgera sau măcar se declara indignat de ceva, a trecut îmbufnat semn că nu are nimic de spus. În schimb, Mihai Fifor a pozat mai relaxat, oricum mult mai puțin înverșunat decât arată pe Facebook unde tună și fulgeră. El a anunțat scurt data congresului.

 

Căprar la raport

În schimb, a apărut în lumina reflectoarelor un personaj de care nu se prea interesa nimeni până acum: Dorel Căprar (foto), președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților. În cursul zilei a avut loc audierea reprezentanților STS în comisie și asta a stârnit curiozitatea. El a recunoscut că de la accidentul din Apuseni nu s-au făcut mari progrese pentru localizarea victimelor. El a fost personajul serii deoarece a dat declarații ample, chiar dacă fără relevanță. În CEx nu s-a discutat doar despre amânarea congresului având în vedere că ședința a durat mai mult de trei ore, însă nimeni nu a făcut indiscreții legate de dezbaterile avute. Oricum, toate aspectele și evenimentele care au loc în această perioadă trec pe plan secund. Semn că s-a vorbit și despre rectificarea bugetară și nemulțumirile partenerului de coaliție Călin Popescu Tăriceanu sunt dosarele cu care a venit Teodorovici. Precum și declarația lui că în aceste zile va publica pe site proiectul de rectificare bugetară.