90 de scenarii dure privind criza din Ucraina

90 de scenarii dure privind criza din Ucraina

Centrul de Prevenire a Conflictelor & Early Warning a lansat marţi, la Palatul Parlamentului, volumul „Prospective on Ukraine crisis. A trilateral approach”. În carte sunt propuse 90 de scenarii posibile ale situaţiei din Ucraina.

Situaţia din Ucraina care, aşa cum spunea reprezentantul ambasadei Ucrainei, Teofil Rendiuc, poate că s-a dorit să fie uitată şi să ne ocupăm mai mult de Siria, de criza refugiaţilor, dar care, prin această carte, este repusă pe lista evenimentelor importante ale momentului.  Volumul este un instrument destinat tuturor structurilor de securitate şi statelor implicate, dar şi comunităţii internaţionale, pentru a vedea care sunt direcţiile de evoluţie posibile în ceea priveşte Ucraina, pe termen scurt, mediu şi lung. Criza din Ucraina a fost analizată de o echipă trilaterală, fomată din experţi din România, Ucraina şi Republica Moldova.

 „Vorbim de un exerciţiu trilateral, care implică specialişti din România, Republica Moldova şi Ucraina. Volumul este dedicat zonei academice, zonei relaţiilor internaţionale şi diplomatice şi în special zonei de securitate, pentru că ea oferă formulele alternative de evoluţie a situaţiei din Ucraina, jucate pe un număr de 90 de scenarii şi concluzii fundamentale în legătură cu evoluţia Ucrainei, pentru stabilizarea şi echilibrul acestui stat, pe termen scurt, mediu şi lung. Aici este ţinta”, a spus profesorul Iulian Chifu, coordonatorul lucrării. Ceilalţi doi autori ai volumului sunt Oazu Nantoi, politician moldovean şi analist politic, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, şi Alyona Getmanchuk, analist de politică externă şi director al Institutului de Politică Mondială de la Kiev. S-a lucrat foarte mult la acest volum, s-au făcut cercetări timp de un an, au fost implicaţi specialişti şi din alte domenii, nu numai din cel al analizei politice. Iulian Chifu a spus că  metoda utilizată a fost inspirată din zona Intelligence-ului olandez.

În ceea ce priveşte cele 90 de scenarii: „Sunt jucate scenarii extrem de dure, de complicate, în care Ucraina poate oricând să cadă şi aceste condiţii pe care noi le-am identificat sunt condiţiile sale de supravieţuire. Înarmarea Ucrainei cu relevanţă pe termen mediu şi lung, reformele de natură economică în Ucraina, care sunt extrem de importante, susţinerea unei coaliţii durabile pe termen lung cu apetenţă pentru reforme, care să obţină şi susţinerea populaţiei pe o asemenea dimensiune. De asemenea, orice efort de reformă în sens democratic în ceea ce priveşte Federaţia Rusă este în ajutorul stabilizării Ucrainei”, a explicat Iulian Chifu. Lucrarea este scrisă în limba engleză, dar acest lucru s-a făcut tocmai ca informaţia, analiza să circule mai rapid. Reprezentantul Ambasadei Ucrainei la evenimentul de la Palatul Parlamentului, Teofil Rendiuc, s-a arătat  încântat de această lucrare şi a propus autorilor să fie tradusă cât mai repede şi în limba ucraineană, ba chiar să fie lansată şi în ţara supusă analizei. Diplomatul a mai remarcat faptul că de când cu evenimentele provocate de Rusia în Ucraina, relaţiile dintre România şi această ţară sunt din ce în ce  mai bune, fapt care nu s-a petrecut „în ultimii 24 de naqi , de când am restabilit relaţiile diplomatice”.

Aceeaşi observaţie a avut-o şi secretarul de stat pentru afaceri strategice din Ministerul Afacerilor Externe, Daniel Ioniţă. „Intervenţia brutală a Federaţiei Ruse în Ucraina, anexarea ilegală a peninsulei Crimeea şi intervenţiile militare ulterioare au creat o foarte mare zonă de turbulenţă şi nervozitate în regiune, dar această zonă de instabilitate a adus cu sine şi o excelentă oportunitate şi această oportunitate s-a numit o strângere a relaţiilor bilaterale dintre România şi Ucraina. Fără existenţa conflictului din Est, poate nici noi şi nici prietenii noştri ucraineni nu realizam un lucru esenţial - că suntem mai mult decât vecini, suntem două state importante în această zonă, a căror securitate şi stabilitate depind una de alta”, a subliniat Daniel Ioniţă. Acesta a mai adăugat că aceste evenimente „ne-au trezit”, referindu-se la relaţiile dintre cele două ţări, care au nevoie una de alta. Despre cartea „Prospective on Ukraine crisis. A trilateral approach” a mai vorbit şi Teodor Meleşcanu, care a declarat că a fost una dintre cele mai bune zile ale sale, atunci când a primit volumul şi a văzut rezultatele muncii echipei coordonate de Iulian Chifu. La finalul evenimentului, Iulian Chifu a anunţat că, acum, specialiştii de la Centrul de Prevenire a Conflictelor & Early Warning au în lucru un volum despre regiunea separatistă Transnistria.