Avioane de luptă poloneze, britanice și daneze vor asigura, începând de joi, supravegherea spațiului aerian al statelor baltice, a informat NATO, potrivit Agerpres.

La 1 ianuarie, americanii și-au asumat responsabilitatea supravegherii aeriene a Lituaniei, Letoniei și Estoniei, trei foste republici sovietice care au aderat la NATO în 2004.

În următoarele patru luni, Polonia va fi prezentă cu patru MiG-29 și Marea Britanie cu patru Typhoon, cu baza la Siauliai, iar patru F-16 daneze vor fi desfășurate la Baza Amari, în Estonia, a precizat NATO într-un comunicat.

Înainte de criza din Ucraina, supravegherea spațiului aerian baltic era asigurată de patru avioane NATO.

În martie, SUA și-au consolidat prezența cu șase F-15.

Dispozitivul NATO va fi întărit și de prezența a patru avioane de luptă franceze, de tip Rafale, sosite luni la baza aeriană Malbork, în nordul Poloniei.

În același timp, șase avioane CF-18 ale armatei canadiene își vor avea baza în România pentru misiuni similare de supraveghere, de formare și exerciții comune.

NATO a decis să-și întărească dispozitivul în estul Europei pentru a liniști statele din regiune, îngrijorate de riscul de destabilizare reprezentat de criza din Ucraina și de atitudinea Rusiei.

Washingtonul a anunțat separat trimiterea a 600 de soldați americani pentru exerciții în Polonia și în țările baltice.

NATO a prezentat aceste dispoziții ca fiind "exclusiv defensive", însă Moscova le-a denunțat ca pe o "revenire la Războiul Rece".