Evenimentul ZileiPolitica9 parlamentari care se duc în spațiu când vor ei

9 parlamentari care se duc în spațiu când vor ei

9 parlamentari care se duc în spațiu când vor ei
Spațiul, ultima frontieră pentru parlamentarii români. Nouă aleși fac parte din... Subcomisia pentru Spațiu a legislativului

Parlamentul României este prea mic și cu activități plictisitoare pentru unii dintre aleșii noștri. Astfel, în 2009, a fost înființată Subcomisia pentru Spațiu, la o inițiativă a fostului ministru Relu Fenechiu, acum aflat în închisoare unde își ispășește pedeapsa pentru faptele de corupție din dosarul „Transformatorul”. Aceasta se află în subordinea Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor. „Poate crede cineva că neam propus să trimitem oameni în cosmos. Ei bine nu. Aici este vorba de reglementarea mai multor chestiuni care au legătură cu activitatea informaţională, sateliţi, mediu, schimbarea climei, transporturi etc. Normal ar fi fost, aşa cum se întâmplă şi în celelalte ţări europene, ca membrii subcomisiei să vină dinspre mai multe domenii – mediu, justiţie, economie”, spunea atunci Fenechiu.FOTO: Gliga Vasile

Ne puteți urmări și pe Google News


Obiectiv ambițios pentru 2016: să dețină președinția entității interparlamentare a subcomisiilor  de spațiu din Europa.


Acum, președintele subcomisiei pentru Spațiu, Valerian Vreme(UNPR), a afirmat, pentru EVZ, că această subcomisie se reunește săptămânal și că la începutul lunii octombrie va avea loc, la București, o întâlnire cu celelalte subcomisii parlamentare de spațiu din alte state europene. Întrebat care sunt atribuțiile subcomisiei de spațiu, Valerian Vreme a răspuns: „Probleme legislative legate de spațiul cosmic, legate de accesul la sateliți, accesul României la stația spațială, accesul cosmonauților români la această stație, ca să vă ofer doar un exemplu”.


FOTO: Valerian VremeO parte din membrii Comisiei nu știu cu ce se ocupă aceasta

De asemenea, el a precizat că această comisie este „o entitate legislativă a politicii de spațiu și a tehnologiei spațiale în România”. Valerian Vreme a mai spus și că, pentru 2016, și-a propus un obiectiv ambițios: își dorește ca România să dețină președinția „entității interparlamentare”, a subcomisiilor de spațiu din Europa.


FOTO: Ionuț Săvoiu (PSD)În ceea ce îi privește pe ceilalți membri ai subcomisiei, întrebați care este obiectul subcomisiei, majoritatea păreau că nu se află în cunoștință de cauză și afirmau că președintele Vreme știe cu ce se ocupă aceasta. Este și cazul vicepreședintelui PSD, Sorin Avram Iacoban, care a declarat, pentru EVZ: „De câte ori este nevoie, președintele stabilește ordinea de zi, noi mai discutăm cu Agenția Spațială Română. Cam atât pot să vă spun”.


FOTO: Daniel OajdeaLa rândul său, Ionuț Săvoiu, cel mai nou membru al Comisiei, a afirmat că participarea sa în subcomisia de Spațiu, este legată de studiile sale. „Eu sunt relativ nou, e primul eveniment (n.red.- congresul din octombrie) la care voi participa. Faptul că sunt membru al subcomisiei are legătură cu domeniul meu profesional, eu sunt de profesie geodez, care, după cum știți, este știința care se ocupă cu studiul formei și al dimensiunilor Pământului”, a spus Săvoiu, pentru EVZ.


FOTO: Moldovan Iosif (UDMR)Plimbări la simpozioane în străinătate

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Camerei Deputaților, cei nouă parlamentari nu au fost foarte preocupați de activitatea Subcomisiei de Spațiu. Aceștia au trimis doar opt comunicate de presă, majoritatea anunțând participarea la conferințe și simpozioane privind…. Spațiul, găzduite la Sofia, Paris, Madrid, Roma, Berlin, Atena sau Toulouse. La toate acestea a participat fostul președinte al Comisiei, acum simplu membru, Daniel Oajdea și la două dintre ele, Valerian Vreme, actualul președinte al Subcomisiei.


FOTO: Mircea Cazan (PNL)FOTO: Sorin Iacoban (PSD) 

 

 

FOTO: Ion Șcheau (PNL) 


Accesează: