700 de medici de familie, instruiţi să identifice cancerul la copii
- Adam Popescu
- 21 iunie 2008, 03:00
Diagnosticarea mai rapidă a cancerului la copii ar putea creşte semnificativ şansele de supravieţuire şi de vindecare ale micuţilor, iar medicii de familie au un rol esenţial în identificarea acestei boli, care poate fi mortală.
„Printre cauzele frecvente de ratare a vindecării cancerului la copii se numără adresabilitatea tardivă a pacienţilor şi recunoaşterea cu întârziere a semnelor bolii de către medicii de familie, pediatri sau alţi specialişti“, afirmă conf. dr. Monica Dragomir, de la Institutul Oncologic Bucureşti. Compania Danone, în colaborare cu medici oncologi din Bucureşti şi Cluj, a lansat un proiect numit „Zâmbet de copil“, pentru instruirea medicilor de familie în identificarea semnelor cancerului.
Prin acest proiect au fost formaţi deja 110 medici de familie din Bucureşti. „Anul acesta vor fi formaţi alţi 300 de medici din Capitală şi câteva regiuni din nord-vestul ţării. Până la sfârşitul anului, sperăm ca numărul medicilor instruiţi să ajungă la 700“, a afirmat Mihaela Mihailovici, consultant pentru sănătate publică.
Proiectul mai prevede şi crearea unui suport psihologic pentru copiii bolnavi de cancer şi părinţii lor, cu ajutorul unor grupuri speciale.