Locuitorii din Hiroshima nu i-au uitat pe concitadinii lor, care au fost uciși acum 70 de ani, când prima bombă atomică lansată de un avion american, în Al Doilea Război Mondial, a făcut zeci de mii de victime. Ieri, premierul Shinzo Abe a făcut un nou apel la dezarmare nucleară
Bombardamentul de la Hiroshima, din 6 august 1945, și de la Nagasaki, trei zile mai târziu, a adus, de fapt, sfârșitul conflagrației mondiale. Dar a avut un preț foarte mare de plătit: viața a 140.000 de oameni din oraș. Un avion de vânătoare american B-29, botezat Enola Gay, a lansat bomba cu uraniu, care a explodat la 600 de metri deasupra orașului, în jurul orei 8.10 dimineața.
În acea zi, au murit 70.000 de oameni, mulți alții au decedat din cauza rănilor terifiante cauzate de radiațiile nucleare în zilele, săptămânile și lunile care au urmat.
FOTO: Mii de oameni au venit la monumentul dedicat victimelor de la Hiroshima, pentru a le onora memoria FOTO: AGERPRES
Ceremonie în Parcul Memorial
În Japonia, ieri, oamenii au ținut un minut de reculegere în amintirea victimelor. La Hiroshima, un clopot a bătut la ora locală 8.15, când a căzut bomba în centrul orașului ras de pe suprafața pământului acum aproape un secol.
În fața a 40.000 de oameni care au participat la ceremonie, prim-ministrul Abe a făcut un apel la dezarmare nucleară.
Abe a explicat că bomba nu doar a omorât mii de oameni, dar a produs extrem de multă suferință supra vie țui torilor.
„Azi Hiroshima a înviat”, a spus el, adăugând că localitatea „a devenit un oraș al culturii și al prosperității”. Acum, după 70 de ani, este extrem de important să creăm „o lume a păcii”. Alături de premier au stat, în timpul comemorării, primarul orașului, Kazumi Matusi, și ambasadorul SUA în Japonia, Caroline Kennedy. Au fost eliberați porumbei și s-au făcut declarații de pace. Primarul a vorbit despre armele nucleare care sunt „răul absolut” și a cerut lumii să renunțe la ele pentru totdeauna.
Comemorarea a venit, anul acesta, pe fondul unor controverse create în Japonia, din cauza unei inițiative legislative nepopulare, care ar extinde rolul militar al țării în întreaga lume.
La sfârşitul lui aprilie, într- un discurs istoric în Congresul american, premierul Abe a reafirmat poziţia Japoniei de regret pentru război, fără însă a rosti scuzele aşteptate de China şi Corea de Sud, în special pe tema miilor de femei asiatice obligate la sclavie sexuală în bordelurile armatei imperiale nipone.