Românii vor scut antirachetă pentru a fi apăraţi de ruşi, terorişti, arabi, musulmani, iranieni şi Bin Laden
- Florin Ciornei
- 2 mai 2011, 20:37
Un sondaj IRES araăt că majoritatea românilor se declară nemulţumiţi de securitatea militară a ţării şi văd ca un fapt pozitiv participarea la scutul antirachetă. În opinia românilor, scutul ar trebui să ne apere de ruşi, terorişti, arabi, musulmani, Osama Bin Laden, Iran, Irak şi nu numai.
52% dintre români consideră că România are nevoie de protecţia scutului antirachetă. 43% spun că nu avem nevoie. Când se gândesc la adversarii de care ar trebui să ne apere scutul antirachetă, românii îi enumeră pe ruşi ( 17,8%), organizaţii teroriste/ţările teroriste (7,2%), ţările arabe (6,7%), musulmani (6,6%), Iran (3,9%), ţări din Orientul mijlociu (2,8%), SUA (2%), Osama Bin Laden (1,9%), Irak (1,5%), Al-Qaeda 1,2%, Afganistan (0,8%). Acesta este rezultatul unui studiu IRES cu privire la percepţiile românilor privind scutul antirachetă realizat în perioada 20-22 aprilie 2011. Conform sondajului, marea majoritate a românilor se declară nemulţumiţi de securitatea militară a ţării şi de aceea apreciază pozitiv implicarea României în scutul antirachetă. 40% dintre români consideră că securitatea României în acest moment este destul de scăzută, în timp ce 23% o consdieră goarte scăzută. 66% dintre români consideră o idee bună participarea României la sistemul american de apărare antirachetă. Doar 29% consideră ca fiind o idee prostă. 26% dintre respondenţi se declară convinşi că prin scutul antirachetă securitatea României va fi influenţat pozitiv, în timp ce 48% consideră ca fiind probabil aces lucru. Doar 22% se declară sceptici. 66% dintre români consideră scutul antirachetă o idee bună
Scutul antirachetă=SUA Sondajul IRES arată că majoritatea românilor (52%) consideră că de scutul antirachetă este responsabilă SUA, în timp ce 27% cred că NATO şi doar 7% UE. Acelaşi studiu arată că 66% dintre români spun că au auzit de sistemul de apărare antirachetă. Pe de altă parte doar 37% sunt siguri că au auzit de participarea României la scutul antirachetă. Principalele avantaje văzute de români în privinţa scutului antirachetă ar fi apărarea ţării (31%), protecţie din partea SUA/NATO în caz de război (4,1%), o mai bună colaborar cu SUA (2,2%), locuri de muncă (1,1%). 69% consideră Rusia va reacţiona negativ Principalele dezavantaje văyute de rommâni în privinţa participării la scutul antirachetă ar fi riscul de a deveni ţintă a atacurilor teroriste (8,9%), deteriorarea relaţiilor cu Rusia (8,4%), costuri financiare (7,2%). De asemeni, arată sondajul IRES, 69% dintre români cred că Rusia va reacţiona negativ la scutul antirachetă 98% dintre români spun că au auzit de NATO, 66% au o părere bună, iar 105 foarte bună. De asemeni, 87% dintre români spun că ştiu că România e membră NATO. 84% dintre români au o părere bună despre SUA Românii au părere foarte bună şi despre SUA şi parteneriatul strategic cu americanii. Conform studiului IRES, românii aşteaptă de la parteneriatul cu SUA protecţie militară (27,3%), ajutor fincaciar (9,6%), înţelegere (5,9%), ridicarea vizelor (2,7%), locuri de muncă (1,1%) etc.70% dintre români cred că relaţiile cu SUA sunt bune, iar 7% cred că sunt foarte bune. Sondajul IRES arată că românii în proporţie de 67% au o părere bună despre SUA, în timp ce 17% spun că au o părere foarte bună. Sondajul IRES a fost efectuat telefonic, pe un eşantion multi-stratificat, probabilist de 1615 persoane şi ăşi asumă o eroare maximă de +/-2,4%.