Militarii de la Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei din București au mers cu o dubă după deputatul PMP, Adrian Gurzău, după ce pe numele acestuia procurorii DNA au emis un mandat de aducere.

După ce a fost audiat vreme de mai multe ore, Gurzau a fost lăsat să plece acasă, declarând la ieșire de la DNA că speră ca a dat lămuririle necesare. Adrian Gurzău a mai declarat că a a fost inculpat în dosarul în care Angela Toncescu a fost reținută pentru 24 de ore, alături de fostul director al Direcției de Combatere a Crimei Orgaizate și Antidrog din Poliția Română.

De altfel, în cursul dimineții de marți, procurorii DNA au cerut Camerei Deputaților emiterea unui aviz pentru reținerea și ulterior arestarea lui Adrian Gurzău, care este acuzat că și-a traficat influența în favoarea Angelei Toncescu. În schimbul acestui trafic de influență, societatea Carpatica Asigurări a încheiat cu una dintre firmele conduse indirect de Gurzău, un contract în valoare de 270.000 de euro + TVA. ”Contractul susmenționat a fost încheiat în data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea și în complicitate cu inculpata Toncescu Angela. Obiectul contractului îl constituia furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de ”relații clienți, info-line, contact center vânzare și marketing”, pe o durată minimă de 5 ani. Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada pilot test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro + TVA, plătită de S.C. CARPATICA ASIG SA lunar, urmând ca pentru următoarele 60 de luni, valoarea contractului să fie de 4.000 de euro+TVA, pe fiecare lună. Așadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro+TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru CARPATICA ASIG SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajați ai societății, care desfășurau activități similare, la costuri mult mai scăzute”, susține DNA.

Traficul de influență

Adrian Gurzău este memru al comisiei de combater a abuzurilor și corupției din Camera Deputaților. DNA explică în ce a constat presupusul trafic de influență. ”În schimbul acestor promisiuni și, ulterior, în schimbul încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 și până în 14 martie 2016, inculpatul Gurzău Adrian a susținut că își exercită influența pe care o avea asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel încât să fie influențat votul din Consiliul A.S.F. pentru urgentarea procedurii de avizare a lui Toncescu Angela în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al S.C. CARPATICA ASIG SA și pentru ca aceasta să nu fie sancționată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară. Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar și de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților, și-a traficat influența asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel încât membrii Consiliului A.S.F. să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a S.C. CARPATICA ASIG S.A., deși prin adresa Direcției de supraveghere și control – Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului A.S.F. constatarea stării de insolvență a S.C. CARPATICA ASIG S.A”.