60 de ani de la premiera filmului „Tudor” . Cum a rămas memorabil actorul Emanoil Petruț în rolul principal și ce succes impresionant a avut regizorul Lucian Bratu
60 de ani de la premiera filmului „Tudor” . Cum a rămas memorabil actorul Emanoil Petruț în rolul principal și ce succes impresionant a avut regizorul Lucian Bratu
Anul 1963 a fost unul important în cinematografia românească. La 18 noiembrie, avea premiera unul din primele filme istorice de anvergură românești, „Tudor”, în regia lui Lucian Bratu.
„Tudor” - rolul care l-a consacrat pe inegalabilul Emanoil Petruț
Actorul Emanoil Petruț (1932-1983) avea 31 de ani când a apărut în rolul lui Tudor Vladimirescu. Filmul documentează foarte bine parcursul celebrului lider de panduri olteni din 1814 și până la moartea sa de la începutul verii lui 1821, punând, evident accentul pe planificarea, organizarea și dsfășurarea Revoluției de la 1821.
Actorul născut la Mărășești va da un adevărat regal cinematografic în acel rol. Vocea lui gravă, gesturile l-au făcut să „ia caimacul” aplauzelor, deși nu era tocmai ușor. Mai târziu, Sergiu Nicolaescu i-a solicitat să își ofere vocea rolului Mihai Viteazul în filmul omonim regizat de Sergiu Nicolaescu, rol jucat de Amza Pellea.
Nu a fost ușor pentru Emanoil Petruț să fie cel mai bun în acest film! Rolul boierului Glogoveanu era jucat de Alexandru Giugaru, veteran al scenei. Tot veterani erau și Fory Etterle, în rolul pașei de Nikopole, George Vraca-boier Brâncoveanu, Geo Barton - căpitan Benescu. Din generația lui sau mai vârstnici erau Ernest Maftei, Amza Pellea, Ion Dichiseanu.
Lica Gheorghiu, „fata lui Șefu”, rol în „Tudor”
Emanoil Petruț era căsătorit din 1960 cu fiica unui „culturnic” comunist celebru, Mihai Ralea. Catinca Ralea, decedată prematur la 19 ianaurie 1981 era o eminentă traducătoare și o voce a radioului public.
Așadar, intrat în rol, pe un scenariu scris de Mihnea Gheorghiu care scrisese în anii 50 un poem și o piesă de teatru, Emanoil Petruț a trebuit să joace alături de Lica Gheorghiu, fiica liderului numărul 1 din România, Gheorghe Gheorghiu Dej.
Aceasta era în film, soția boierului Glogoveanu, protectorul lui Tudor care tânjea după dragostea lui Tudor, căruia îi găsea calități umane, pe când eroul trebuia să lase în urmă trăirile umane și să lupte până la jertfa supremă pentru revoluție.
Filmul are suficient de multă ideologie
Filmul are suficient de multă ideologie, anumite aspecte istorice sunt tratate superficial, altele sunt exagerate, dar ca decoruri, film istoric, subiect, filmul a fost un succes și rămâne memorabil.
Studiourile de la Buftea fuseseră făcute pentru Lica Gheorghiu iar filmele în care ea apărea erau cu buget, dotări speciale.
Momentul 1821 era văzut ca precedând cu un secol fondarea Partidului Comunist din România, care s-a numit PCR, PMR, apoi din 1965, din nou PCR. Era considerat și e considerat ca moment al începutului modernizării României.