Peste 5000 de fermieri PROTESTEAZĂ în Varșovia. De ce au ieșit ÎN STRADĂ

Peste 5000 de fermieri mari și mici protestează, miercuri, în Varșovia. Aceștia sunt nemulțumiți de lipsa de protecție a fermelor domestice și se revoltă împotriva importului ridicat de produse agroalimentare, care amenință rentabilitatea produselor agricole locale. Organizatorul protestului, denumit “Asediu al Varșoviei” este AGROunia, condusă de Michał Kołodziejczak.

În aceste momente, manifestanții polonezi mărșăluiesc pe străzi. Presa poloneză susține că numărul de fermieri veniți la Varșovia va crește în următoarele ore. Rândurile protestatarilor se îngroașă pe măsură ce agricultorii ajung în capitala Poloniei din diferite colțuri ale țării, conform agrointel.ro.

Protestatarii vor merge la Palatul Prezidențial pentru a prezenta situația actuală președintelui Andrzej Duda. Președintele AGROunia, Kołodziejczak, după ce a vorbit cu ministrul agriculturii Jan Krzysztof Ardanowski, a a afirmat revoltat că nu vede o cale de a continua dialogul cu acesta.

Protestatarii solicită o luptă eficientă împotriva pestei porcine africane, schimbări în organizarea comerțului, cu o mai mare protecție a pieței interne. 

Fermierii mai atrag atenția asupra scăderii rentabilității producției agricole în ultimii ani, lipsa stabilității prețurilor și nivelul dramatic scăzut al acestora în unele sectoare agricole, cum ar fi sectorul creșterii suinelor. 

În opinia acestora, ar trebui să se limiteze fluxul de produse agricole importate, porcine, carne de pasăre sau produse agroalimentare. 

Agricultorii mai solicită verificarea mai eficientă a calității și a siguranței sănătății publice, prin serviciile veterinare sau prin inspecția comercială. Pentru a împiedica afluxul de produse de proastă calitate, care nu sunt în vigoare cu standardele UE.

Valul de proteste din Polonia a debutat pe 28 ianuarie. ”Asediul Varșoviei” a fost anunțat fiind o acțiune de amploare după o serie de manifestări locale.

Sursa foto: agrointel.ro