5 din 10 români au boala care l-a omorât pe Mihai Constantinescu! Simptome prevestitoare

stop-cardio-respirator

Moartea lui Mihai Constatinescu readuce în discuție problema stopului cardio-respirator și cum îl poți recunoaște.

Înainte de toate, informează B1 Tv, stopul cardiac nu trebuie confundat cu cel cardio-respirator. Primul se referă la oprirea inimii, iar al doilea se produce în momentul în care funcția respiratorie încetează. Stopul cardiac determină oprirea respirației după aproximativ un minut, când de cele mai multe ori se intră în stop cardio-respirator, ceea ce înseamnă moarte clinică.

În moarte clinică, se oprește complet respirația și activitatea funcțională a SNC. Are o durată de 3-5 minute și un debut brusc.

În stop cardio-respirator, pacientul se află în stare de inconștientă, nu mai respiră, iar bătăile cardiace sunt imperceptibile. Imediat ce se constată aceste semne trebuie luate măsuri de resuscitare, deoarece într-un stop cardio-respirator fiecare secundă contează. Se impune masajul cardiac, o procedură care stimulează puternic circulația sângelui și ajută pacientul să rămână în viață până la sosirea medicilor.

Semne prevestitoare ale unui stop-caradiac

Primul semn îl reprezintă durerea în piept. Apoi, o durere la nivelul umărului sau al maxilarului. Sunt persoane care înaintea unui atac de cord au simțit durere în zonă gâtului, în timp ce alții s-au plâns de dureri în umăr, antebrațe și/ sau coate.

Disconfortul la nivelul stomacului este un alt semn prevestitor, la fel ca senzația de picioare umflate. Medicii specialiști au descoperit că există o legătură între mușchiul inimii și picioarele umflate - când miocardul nu mai funcționează, circulația sangvină este afectată, fapt ce duce la retenția de lichide și la apariția edemelor.

Alte simptome mai sunt senzația lipsei de aer, sufocarea, palpitațiile, senzația de amețeală și de pierdere a cunoștinței.