5% amendă: Atât face viaţa fetiţei care a murit în chinuri

5% amendă: Atât face viaţa fetiţei care a murit în chinuri

Între viaţă şi moarte se află un vaccin antirabic pe care-l faci în 3 secunde. Trei medici n-au făcut acest minim efort pentru Denisa.

Când a ajuns la spitalul din Iaşi, medicilor le venea să-şi frângă mâinile. Îngeraşul din faţa lor, de numai 5 ani, prezenta semne clare de turbare. A murit în chinuri peste 24 de ore. E una dintre cele mai negre pagini medicale pentru o Românie aflată în secolul XXI. Doctorii ieşeni au întrebat atunci ridicând ochii în tavan, iar întrebarea a răsunat pe holurile spitalului, ieşind apoi pe uşi şi călătorind până se va lipi de urechile tuturor oamenilor: "Cum a fost posibil să nu i se facă vaccin antirabic după ce-a fost muşcată?".

Fetiţa a fost prinsă de-un câine pe uliţa comunei sale din Bacău, în Răcăciuni. Era pe 16 decembrie, anul trecut. Părinţii au dus-o la Spitalul Judeţean din Bacău, unde medicul de gardă, Carolina Moisei, i-a pus diagnosticul de plagă muşcată pleoapă dreaptă. Un al doilea medic, pediatrul Petru Papuc, i-a administrat un vaccin antitetanos şi i-a aplicat comprese. "Le-am spus că a fost muşcată de un câine, dar nu i-au dat vaccin antirabic. M-au trimis la un un oftalmolog particular. M-am dus, mi-a zis că ochiul nu este afectat şi asta a fost tot", povesteşte mama Denisei, înecată în lacrimi.

Oamenii de la ţară pot fi mai ignoranţi în faţa pericolului. Dar medicii trebuie să-i trateze cu maximă atenţie. Aici n-a fost cazul

Ne puteți urmări și pe Google News

Fetiţa şi-a văzut mai departe de grădiniţă, iar rana s-a cicatrizat. Pentru prima şi ultima oară în scurta ei viaţă, a fost cu colindatul şi uratul.

În februarie, brusc s-a simţit rău. "Vomita, avea febră, nu mai mânca, nici apă nu putea să bea. M-am dus la Bacău şi mi s-au tăiat picioarele, mi-au spus că e un caz fără speranţă", îşi aminteşte mama. Au trimis-o cu Salvarea la Iaşi, era sâmbătă, 25 februarie, iar a doua zi, după scene imposibil de descris, Denisa şi-a dat duhul.

A urmat ancheta Direcţiei de Sănătate Publică, extrem de sumară. Medicul de gardă şi pediatrul n-au putut dovedi că au făcut trimiterea pentru vaccin antirabic. Oftalmologul s-a apărat cu o indicaţie în registrul de consultaţii, dar n-a putut prezenta o trimitere. Medicii au fost găsiţi vinovaţi, adică li s-a tăiat 5% din salariu.

"Conform Codului Muncii", a fost răspunsul conducerii Spitalului Judeţean Bacău. Mama Denisei a făcut plângere la Poliţie şi vrea ca cineva să plătească pentru viaţa furată: "Nu mi-a spus nimeni de vaccin. M-aş fi dus şi la capătul pământului dacă mi-ar fi spus".

Colegiul Medicilor dă vina pe mamă

"Orice medic la care ajunge o persoană muşcată de câine trebuie să recomande vaccinul antirabic. Asta este clar", spune dr. George Coneac, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Bacău. Ancheta desfăşurată de CM este pe cale de a se finaliza în zilele următoare, însă verdictul pare a fi în favoarea celor trei medici. "Este important că cel puţin unul a recomandat vaccin antirabic. Medicul nu are obligaţia să se deplaseze personal cu pacientul pentru a se asigura că a ajuns acolo unde l-a trimis", precizează dr. Coneac.